UBIJENI GREŠKOM U RATU NARKO KARTELA

Stravičan zločin u Meksiku: Ubijena devetočlana porodica, od toga šestoro djece

Među žrtvama su tri žene, četvoro male djece i dvoje novorođenčadi, kazao je rođak stradalih Aleks Lebaron. Sve žrtve su imale dvostruko američko i meksičko državljanstvo
28505 pregleda 3 komentar(a)
U napadu je ubijeno devet članova porodice Lebaron, uključujući šestoro djece, Foto: BBC
U napadu je ubijeno devet članova porodice Lebaron, uključujući šestoro djece, Foto: BBC
Ažurirano: 06.11.2019. 09:53h

Devet članova jedne mormonske porodice ubijeno je u blizini meksičke granice sa Sjedinjenim Državama, a vlasti istražuju mogućnost da su ubijeni greškom u ratu lokalnih narko kartela.

Među žrtvama su tri žene, četvoro male djece i dvoje novorođenčadi, kazao je rođak stradalih Aleks Lebaron. Sve žrtve su imale dvostruko američko i meksičko državljanstvo.

Meksički ministar za javnu bezbjednost Alfonso Durazo je kazao da su tri žene i šestoro djece ubijeni usred dana dok su se vozili auto-putem u graničnoj državi Sonora, u kojoj haraju organizovane kriminalne grupe. Durazo je kazao da bi napad mogao biti rezultat greške usljed zamijenjenog identiteta u ratu „suprotstavljenih kriminalnih grupa u toj oblasti”. „Moguće je da su napadači pomislili da konvoj džipova pripada nekoj od kriminalnih grupa koje se bore za kontrolu u ovom regionu”, kazao je Durazo.

Lokalni mediji su javili da se jedno vozilo zaustavilo jer mu je pukla guma, a napadači su tada ubili vozača i četvoro djece, uključujući i šestomjesečne blizance. Dva druga vozila su napadnuta u neposrednoj blizini pri čemu su ubijene dvije žene i dvoje djece. Vjeruje se da je najmanje osam osoba preživjelo napad, uključujući i sedmoro djece koja su navodno pobjegla. Neki od preživjelih su, kako prenose mediji, teško ranjeni uključujući i devetomjesečnu bebu koja je ranjena u grudi i četvorogodišnje dijete koje je upucano u leđa. Djeca su prebačena u bolnice u SAD.

Napadači su zapalili automobil sa članovima porodice Lebaron
Napadači su zapalili automobil sa članovima porodice Lebaron(Foto: Reuters)

Jedan 13-godišnjak je, kako prenose lokalni mediji, hodao oko dvadeset kolometara do porodične kuće kako bi pozvao pomoć pošto je ranjenu braću u sestre sakrio u žbunu.

Članovi porodice Lebaron su kazali da su majke sa djecom u konvoju automobila išle iz grada Bavispea u pokrajini Sonora u grad La Moru u susjednoj pokrajini Čihuahua. Oni su išli na vjenčanje, prenose mediji. Napad se dogodio u Bavispeu, a spaljeni džip je kasnije nađen pored puta sa ostacima žrtava. Jedan od članova šire porodice je na društvenim mrežama objavio snimak spaljenog automobila.

Žrtve su pripadnici farmerske zajednice moromonskih naseljenika koji su se preselili južno od granice prije više decenija kako bi praktikovali poligamiju nakon spora sa moromonskom Crkvom Isusa Hrista svetaca posljednjih dana.

Džulijan Lebaron, rođak jedne od ubijenih žena, kazao je da ne zna šta bi mogao biti motiv ubistva. „Želimo da znamo ko stoji iza ovoga, zašto su to učinili i odakle su. Želimo da informacije budu tačne”, kazao je on za meksički radio. „Ne znamo ko bi napao žene i djecu”.

Mormoni su i ranije bili mete napada u Meksiku, a dva člana mormonske zajednice u pokrajini Čihuahua, uključujući i jednog iz porodice Lebaron, ubijeni su 2010. u očiglednoj osveti nakon što su bezbjednosne snage uhvatile pripadnike narkobande. Mormoni su prije toga bili česte žrtve otmica, navodi Rojters.

Vlasti su izdale saopštenje u kojem navode da je otvorena istraga i da su u tu oblast poslane dodatne snage bezbjednosti.

Masakr porodice Lebaron je užasavajući čak i po standardima brutalnog meksičkog narkorata. Meksičke vlasti su angažovale vojsku u naporima da se suprotstave nasilju u regionu, ali broj žrtava neprekidno raste. Prošle godine u Meksiku je zabilježen najviši broj ubistava 33.000, a 2019. je na dobrom putu da obori taj rekord.

Prošlog mjeseca, 13 meksičkih policajaca je ubijeno u zasjedi u zapadnoj državi Mičioakan.

Pritisak raste na vladu naročito nakon ponižavajuće epizode prošlog mjeseca kada je policija u pokrajini Sinaloa oslobodila sina uhapšenog narkobosa El Čapa Guzmana, nakon sukoba sa njegovim ljudima.

Američki predsjednik Donald Tramp je poslije masakra porodice Lebaron ponudio pomoć meksičkom predsjedniku Lopezu Obradoru kako bi „poveo rat protiv” narkokartela.

Tramp je juče na Tviteru objavio da čeka poziv Obradora, pozivajući ga da prihvati američku pomoć.

„Sjajni novi predsjednik Meksika postavio je to kao prioritet, ali su karteli postali toliko veliki i moćni da vam je ponekad potrebna vojska kako biste porazili vojsku”, napisao je on. Odgovarajući na pitanje o Trampovoj ponudi, Lopez Obrador je kazao da je pomoć dobrodošla, ali da ne želi da ugrozi nezavisnost Meksika.

„Razgovaraću sa predsjednikom Trampom kako bih mu zahvlio na podršci, i da utvrdim da li u sporazumima o saradnji postoji mogućnost dobijanja pomoći”, kazao je Obrador na konferenciji za novinare. „Mislim da nam nije potrebna intervencija strane vlade kako bi se pozabavili ovim slučajevima”, kazao je Obrador.