Morales tvrdi da vlasti žele da ga uhapse, Meksiko mu nudi azil

Meksiko je među prvima čestitao Moralesu na pobjedi krajem oktobra, uprkos pokrenutim pitanjima o rezultatima
1324 pregleda 1 komentar(a)
Morales, Foto: Reuters
Morales, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Meksika, Marselo Ebrard, izjavio je da će njegova zemlja ponuditi azil bolivijskom predsjedniku, koji je podnio ostavku, ukoliko ga bude zatražio.

Vlada Meksika, predvođena predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, snažno je stala u odbranu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, prenio je Rojters.

Meksiko je pozdravio "odgovoran stav predsjednika Bolivije koji je izabrao da podnese ostavku prije nego da izloži svoj narod nasilju", objavio je Lopez Obrador na Tviteru.

Meksiko je među prvima čestitao Moralesu na pobjedi krajem oktobra, uprkos pokrenutim pitanjima o rezultatima, podsjeća britanska agencija.

Ebrard je izjavio je da Meksiko ne prihvata, kako je rekao, vojnu operaciju koja se događa u Boliviji i da ne smije da dođe do puča, prenosi RTS.

"Ne prihvatamo to, to je slično tragedijama koje su okrvavile našu Južnu Ameriku u prošlom vijeku. Meksiko će ostati pri svom stavu da poštuje demokratiju i institucije", napisao je Ebrard na Tviteru.

Morales je pod pritiskom vojske i višenedjeljnih protesta podnio ostavku, nakon skoro 14 godina na vlasti.

On je ostavku podnio u nedjelju, pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

"Podnosimo ostavku da naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili objekat napada i prijetnji", rekao je Morales u obraćanju koje je emitovano na društvenim mrežama.

Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom.

Prethodno je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman rekao da je vojska sugerisala Moralesu da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbijedi stabilnost u državi, a to su zatražili i opozicija i sindikati.

"Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo predsjednika države da se odrekne svog predsjedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije", rekao je Kaliman novinarima, prenio je Rojters.

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Morales pobijedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povrijeđeno, podsjeća Tanjug.

Tvrdi da postoji nalog za njegovo hapšenje

Morales tvrdi da postoji "nelegalni" nalog za njegovo hapšenje.

Policijski zvaničnici demantuju da imaju takvo naređenje.

Morales tvrdi da vlasti žele da ga uhapse sada kada je odustao od funkcije pod pritiskom nakon višenedeljnih socijalnih nemira zbog spornih izbora.

"Izvještavam bolivijski narod i svijet da je jedan policajac javno objavio da ima uputstva za sprovođenje protivpravne naredbe o mom hapšenju. Osim toga, nasilne grupe su provalile u moj dom", objavio je Morales na Tviteru.

S druge strane, komandant policije tvrdi da nije raspisan nalog za hapšenje Moralesa, čije je boravište trenutno nepoznato, prenosi AP.

Ne postoji nalog za hapšenje predsjednika Moralesa, izjavio je šef bolivijske policije Jurij Kalderon, rekavši da je riječ o "lažnim vestima."

Bonus video: