"NEZAKONITE I NASILNE AKTIVNOSTI"

Đinping: Nasilje u Hongkongu ugrožava princip "jedna zemlja - dva sistema"

Protesti u Hongkongu su počeli u junu zbog, u međuvremenu, suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu
1024 pregleda 0 komentar(a)
Đinping, Foto: Reuters
Đinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da su nedavne "nezakonite i nasilne" aktivnosti u Hongkongu "ozbiljno ugrozile vladavinu prava i društveni poredak" podrivajući princip "jedna zemlja - dva sistema" u tom gradu.

Prodemokratski demonstranti danas su paralisali Hongkong četvrti dan za redom barikadama i skupovima što je navelo policiju da traži pojačanje.

Si je rekao da Peking podržava vladu Hongkonga i policiju, i ocijenio da je neophodno što hitnije okončati nasilje i uvesti red i mir u tom gradu.

Nedavne reakcije demonstranata "ozbiljno podrivaju princip - jedna zemlja, dva sistema", rekao je kineski predsjednik koji rijetko komentariše dešavanja u Hongkongu.

Protesti u Hongkongu su počeli u junu zbog, u međuvremenu, suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Demonstranti traže ostavku šefice vlade Hongkonga Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta.

Preporučujemo za Vas