PRIJETI JOJ I DO 30 GODINA ZATVORA

Presuda bivšoj predsjednici Južne Koreje prenosiće se direktno na televiziji

Park je optužena da je, u saradnji sa Čoi, prihvatila, ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona (45 miliona eura) od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamjenu za političke usluge
1 komentar(a)
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 20:50h

Presuda bivšoj predsjednici Južne Koreje Park Geun-hje na suđenju za korupciju biće direktno prenošena na televiziji, javila je danas agencija Jonhap.

Park (66), smijenjenoj u martu prošle godine zbog korupcionaškog skandala, prijeti kazna zatvora do 30 godina.

Ona se već skoro godinu dana nalazi u pritvoru zbog navodnih nezakonitih veza sa moćnim južnokorejskim konglomeratima. U centru afere se nalazi dugogodišnja prijateljica i saradnica Park Geun-hje, Čoi Sun-sil.

Sud je odlučio da odobri direktan prenos izricanja presude, koja se očekuje u petak, zbog velikog interesovanja javnosti, prenio je Jonhap.

Tužilaštvo je za bivšu predsjednicu zatražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 118,5 milijardi vona (89 miliona eura).

Park je optužena da je, u saradnji sa Čoi, prihvatila, ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamjenu za političke usluge.

Takođe, ona je osumnjičena da je natjerala 18 velikih kompanija da "doniraju" ukupno 77,4 (59 miliona eura) milijarde vona dvijema dobrotvornim fondacijama kojima je upravljala Čoi.

Čoi Sun-sil je već osuđena na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe moći, korupcije i mješanja u državne poslove.

Preporučujemo za Vas