OBJAVILA KANCELARIJA JAVNOG BRANIOCA

Povećan broj stradalih u sukobima kod rafinerije u Boliviji

Policajci i vojnici su pratili tankere s benzinom od rafinerije, pošto je u nekim bolivijskim gradovima došlo do nestašice hrane i goriva
468 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bolivije, Foto: Reuters
Detalj iz Bolivije, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2019. 21:30h

Broj stradalih u operaciji bolivijskih bezbjednosnih snaga na deblokadi rafinerije od pristalica doskorašnjeg predsjednika Eva Moralesa povećan je na šest.

Kancelarija javnog branioca objavila je broj stradalih danas, dan pošto je došlo do nasilja u gradu El Alto, blizu glavnog grada La Paza.

Policajci i vojnici su pratili tankere s benzinom od rafinerije, pošto je u nekim bolivijskim gradovima došlo do nestašice hrane i goriva.

Demonstranti su pokušavali da dignu u vazduh rafineriju eksplozivom, što je moglo da dovede do "velike tragedije", rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Bolivije Fernando Lopes.

Bolivija je pogođena teškom političkom krizom od predsedničkih izbora 20. oktobra, na kojima je, prema procjeni Organizacije američkih država (OAS), bilo ozbiljnih neregularnosti. Morales je podnio ostavku 10. novembra pod pritiskom demonstranata i vojske i sklonio se u Meksiko, ali njegove pristalice ne prihvataju prelaznu vladu.

Samoproglašena predsjednica Bolivije Henin Anjes rekla je danas da planira da raspiše nove izbore, poslije pogibije najmanje 30 osoba u sukobima u posljednjih mjesec dana.

Morales, prvi predsjednik Bolivije indijanskog porekla, kazao je danas da želi da se vrati u zemlju i da bi, ako mu bude dozvoljeno, pomogao da se dijalogom dođe do obnove mira.

Na konferenciji za novinare Morales je naveo da je on izabrani predsjednik Bolivije, što tvrdi od izbora 20. oktobra uprkos navodima o prevari, ali je dodao da bi pozdravio raspisivanje novih izbora.

Anjes je ranije rekla da bi Morales mogao da bude procesuiran zbog izborne prevare ako se vrati u domovinu.

Visoki zvaničnik prelazne vlade Arturo Muriljo kazao je da je Morales kriv za podsticanje na pobunu, pošto je navodno ohrabrivao pristalice da se suprotstavljaju novim vlastima postavljanjem blokada.

Preporučujemo za Vas