"nisu intervenisali zato što sam ja to tražio"

Tramp: Bez moje intervencije Hongkong bi bio uništen za 14 minuta

Američki predsjednik je rekao da SAD treba da podrže prodemokratske demonstrante u Hongkongu ali je dodao da on podržava i Si Đinpinga
2953 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da kineska vojska nije intervenisala protiv demonstranata u Hongkongu jedino zbog toga što je on to zatražio od kineskog kolege Si Đinpinga.

"Bez mene, Hongkong bi bio uništen za 14 minuta. On (Si Đinping) ima milion vojnika na položaju van Hongkonga. Oni nisu intervenisali jedino zbog toga što sam ja to zatražio", rekao je Tramp za televiziju Foks njuz (Fox News).

Američki predsjednik je rekao da SAD treba da podrže prodemokratske demonstrante u Hongkongu ali je dodao da on podržava i Si Đinpinga.

Protesti u Hongkongu održavaju se od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Preporučujemo za Vas