Keri Lam obećava da će ozbiljno razmotriti rezultate lokalnih izbora

Rezultati izbora mogli bi da primoraju vladu u Pekingu da ponovo razmotri kako da se odnosi prema protestima i nemirima u Hongkongu
662 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Hongkonga, Foto: Beta-AP
Detalj iz Hongkonga, Foto: Beta-AP

Šefica hongkonške vlade Keri Lam izjavila je danas da će ozbiljno razmotriti ubjedljivu pobjedu opozicionih, prodemokratskih kandidata na lokalnim izborima u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Prodemokratski kandidati osvojili su gotovo 90 odsto mandata na jučerašnjim izborima za okružna vijeća, rekao je lider najvećeg prodemokratskog bloka Vu Či Vaj, a ti rezultati tumače se kao jasan prekor Lam zbog njenog odnosa prema nasilnim protestima u Hongkongu prethodnih mjeseci.

Vu je kazao da će prodemokratski kandidati sada imati do sada nezaimislivu kontrolu nad 17 od 18 okružnih vijeća.

Rezultati izbora mogli bi da primoraju vladu u Pekingu da ponovo razmotri kako da se odnosi prema protestima i nemirima u Hongkongu.

Okružna vijeća nemaju velika ovlašćenja, ali se jučerašnje glasanje smatralo svojevrsnim referendumom o podršci masovnim protestima.

Politički stručnjak sa Kineskog univerziteta Honkonga Vili Lam rekao je da su rezultati izbora "glasna osuda administracije Keri Lam" i da "pokazuju da tiha većina stoji iza zahtjeva demonstranata".

Šefica hongkonške vlade je priznala da neki ljudi vide rezultate kao izraz javnog "nezadovoljstva trenutnom situacijom i duboko ukorijenjenim problemima u društvu".

Keri Lam je rekla da će vlada "pokorno slušati mišljenja u javnosti i ozbiljno ih razmotriti".

Prodemokratski blok je naveo da Keri Lam i Peking sada moraju ozbiljno da shvate zahtjeve demonstranata, među kojima su održavanje slobodnih izbora za šefa vlade i parlament Hongkonga i sprovođenje istrage policijske brutalnosti prema demonstrantima.

Sa druge strane, Peking ne pokazuje znakove da bi mogao da ublaži stav prema Hongkongu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da će Hongkong biti dio Kine, šta god da se desi u toj teritoriji i dodao da "nijedan pokušaj uništenja Hongkonga ili podrivanja njegove stabilnosti i razvoja ne može da bude uspješan".