Hoće li doći do trgovinskog rata: Tramp ne planira da izuzme bilo koju zemlju od taksi na čelik i aluminijum

Savjetnik Bijele kuće za trgovinu Piter Navaro rekao je za Si-En-En (CNN) da "u ovom trenutku nema isključenja bilo koje zemlje"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2018. 18:17h

Zvaničnik Bijele kuće rekao je danas da predsjednik SAD Donald Tramp ne planira da izuzme bilo koju zemlju od oštrih taksi koje uvodi na uvoz čelika i aluminijuma.

Savjetnik Bijele kuće za trgovinu Piter Navaro rekao je za Si-En-En (CNN) da "u ovom trenutku nema isključenja bilo koje zemlje".

Trampova objava u četvrtak da će uvesti takse od 25 odnosno 10 odsto za uvoz čelika i aluminijuma uzburkala je tržišta uznemirila saveznike SAD i nagovijestila mogućnost početka trgovinskog rata.

Iako su njegove riječi uglavnom usmjerene na Kinu takse takođe obuhvataju znatan dio uvoza iz Kanade, Meksika, Južne Koreje, Japana i Evropske unije.

Pentagon je predložio da Tramp slijedi samo ciljane takse, da ne bi naljutio američke inostrane partnere. Međutim, ministar za trgovinu Vilbur Ros rekao je danas da predsjednik neće krenuti tim putem.

"On govori o dosta širokom zahvatu", rekao je Ros za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) danas i odbacio prijetnje od uzvratnih mjera američkih saveznika kao "dosta sitne".

Američka sindikalna udruženja i liberalne Demokrate našli su se u neuobičajenom položaju da pozdravljaju Trampov pristup dok njegova Republikanska stranka i niz poslovnih grupa upozoravaju na ozbiljne ekonomske i političke posljedice ukoliko sprovede odluku o uvođenju taksi.

Rijetko se dešava da rasprava stvori tako širok razdor između predsjednika i njegove stranke, tako da skoro isključivo ima podršku svojih ideoloških protivnika, navodi agencija AP.

Bonus video: