Postignut dogovor da Vašington plaća manje u budžet NATO

Pariz odbija da učestvuje u ovoj operaciji ocenjujući da se time rizikuje postavljanje presedana da se dozvoli SAD-u da smanji doprinos budžetima drugih međunarodnih organizacija, objasnio je jedan visokorangirani diplomata
1223 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Francisco Seco/AP
Stoltenberg, Foto: Francisco Seco/AP

Zemlje članice NATO postigle su dogovor koji će omogućiti da SAD smanje svoj doprinos budžetu Alijanse, sa izuzetkom Francuske koja je odbila da učestvuje u novoj raspodjeli, reklo je danas više zvaničnika tog saveza.

Dogovor je postignut nekoliko dana uoči samita NATO koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu i gdje se očekuje i predsjednik SAD Donald Tramp. Na prethodnom samitu 2018. Tramp je tražio smanjenje doprinosa svoje zemlje.

SAD trenutno plaćaju 22,1 odsto budžeta NATO, koji iznosi 2,5 milijardi dolara (2,37 miljardi eura) 2019. godine. Njemačka daje 14,7 odsto prema formuli zasnovanoj na BDP-u svake zemlje. Francuska doprinosi 10,5 odsto budžeta.

Prema novoj metodologiji SAD će smanjiti svoj doprinos na 16,35 odsto od ukupne sume, a Njemačka će povećati svoj na isti nivo. Druge zemlje saveznice, izuzev Francuske, su prihvatile da plaćaju više u budžet. Zbog odbijanja Francuske da prihvati ovo drugi saveznici su morali da revidiraju ključ po kome se plaća, rekli su zvaničnici.

Pariz odbija da učestvuje u ovoj operaciji ocenjujući da se time rizikuje postavljanje presedana da se dozvoli SAD-u da smanji doprinos budžetima drugih međunarodnih organizacija, objasnio je jedan visokorangirani diplomata.

Ovaj sporazum nema veze sa raspravom o raspodjeli tereta vojnih troškova, ali se time uklanja jedna sporna tema pred samit iduće nedjelje, rekao je taj diplomata.

"Bilo je hitno da se postigne sporazum jer niko nije smio da kaže Donaldu Trampu da problem nije riješen", dodao je on.

Pitanje raspodjele tereta vojnih izdataka će biti sporna tema na samitu zato što Amerikanci smatraju da drugi saveznici ne ulažu dovoljno, navode evropske delegacije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg treba u petak da objavi nove cifre koje pokazuju koliko su saveznici potrošili od dolaska Trampa na vlast 2016. u pripremi za stastanak u Londonu.

Dvadesetdevet zemalja članica NATO obavezale su se 2014. da će podići svoje izdatke za odbranu na dva odsto svog BDP-a do 2024. U 2019. godini osam zemalja je na tom nivou vojne potrošnje - SAD, Grčka, Estonija, Litvanija, Letonija, Velika Britanija, Rumunija i Poljska. Francuska navodi da će dostići cilj 2025.

Njemačka kaska ali se obavezuje da će postići taj procenat početkom 2030-ih. Njen budžet za odbranu je povećan i treba da se podigne na 50,3 milijarde dolara 2020, odnosno 1,42 od njenog BD-a.

Bonus video: