"NIJE GOTOVA BORBA"

Novi protesti u Hongkongu poslije kratkog zatišja

Pored marša do američke ambasade drugo okupljanje počelo je danas popodne po lokalnom vremenu u trgovinskoj četvrti Tim Ša Cui, a organizatori su preko onlajn foruma pozvali okupljene da budu uzdržani
575 pregleda 0 komentar(a)
Hongkong, Foto: AP
Hongkong, Foto: AP

Prodemokratski demonstranti vratili su se danas na ulice Hongkonga poslije kratkog perioda smirivanja u protestima koji traju gotovo šest mjeseci.

Brojni građani učestvovali su na nekom od tri današnja okupljana koje su vlasti odobrile, a ovi skupovi su ispit za vlasti i demonstrante nedjelju dana poslije lokalnih izbora na kojima je ubjedljivu pobjedu ostvarila prodemokratska strana kojoj Peking i lokalne vlasti odbijaju da daju bilo kakve nove ustupke.

Jedan demonstrant rekao je za Frans pres da želi da uputi poruku vladi da protesti nisu završeni. On je učestvovao u maršu koji vodi do američkog konzulata gdje demonstranti žele da zahvale Vašingtonu zbog podrške protestima.

Demonstranti su nosili američke zastave i apelovali na predsjednika SAD Donalda Trampa, oni žele da se zahvale Amerikancima zbog izglasavanja zakona kojim se prijeti sankcijama vlastima Hongkonga i kineskim zvaničnicima ako krše ljudska prava u tom gradu.

Pored marša do američke ambasade drugo okupljanje počelo je danas popodne po lokalnom vremenu u trgovinskoj četvrti Tim Ša Cui, a organizatori su preko onlajn foruma pozvali okupljene da budu uzdržani.

Cilj okupljanja je da podsjete Peking i hongkonške vlasti na zahtjeve prodemokratskog pokreta, među kojima su uspostavljanje pravog demokratskog opšteg glasanja i sprovodjenje nezavisne policijskog nasilja nad demonstrantima.

Policija u opremi za suzbijanje demonstracija je izašla u velikom broju za ovo okupljanje, gdje ima najviše šanse da izbije nasilje, prenosi AP.

Demonstranti žele da zadrže pritisak na šeficu vlade Keri Lam poslije velike pobjede prodemokratskih kandidata na lokalnim izborima pre nedjelju dana. Lam je rekla da će ubrzati dijalog ali od izbora nije napravila nikakve ustupke.

Jutros su se djeca i stariji okupili na mirnom protestu koji je održan bez incidenta.

Preporučujemo za Vas