Pelosi: Nastavlja se procedura za opoziv Trampa

„Predsjednik je zloupotrijebio ovlašćenja da bi ostavrio ličnu političku korist na štetu naše nacionalne bezbjednosti, zadržavanjem vojne pomoći i ključnog sastanka u Bijeloj kući u zamjenu za objavljivanje istrage protiv njegovog političkog rivala“
1036 pregleda 1 komentar(a)
Pelosi, Foto: Reuters, Reuters
Pelosi, Foto: Reuters, Reuters

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je izjavila danas da je naložila pravosudnom odboru tog doma da sastavi tačke opoziva protiv predsjednika Donalda Trampa zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da vodi istragu protiv njegovog političkog rivala, prenio je Rojters.

„Predsjednik je zloupotrijebio ovlašćenja da bi ostavrio ličnu političku korist na štetu naše nacionalne bezbjednosti, zadržavanjem vojne pomoći i ključnog sastanka u Bijeloj kući u zamjenu za objavljivanje istrage protiv njegovog političkog rivala,“ kazala je Pelosi.

Odbor za pravosuđe je u srijedu održao saslušanje na kojem su tri eksperta za ustavno pravo, koje su pozvali demokratski poslanici, kazali da Trampove akcije predstavljaju prekršaje koji, prema ustavu, povlače opoziv. Četvrti ekspert, kojeg su pozvali republikanski poslanici, rekao je da je istraga o opozivu koju vode demokrate prenagljena i manjkava.

Članovi opoziva predstavljaju formalne optužbe protiv Trampa. Ako Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, odobri formalne optužbe protiv Trampa, u Senatu će biti održano suđenje o tome da li da ga proglasi krivim i smijeni sa funkcije. Senat je pod kontrolom Trampovih republikanaca, koji su pokazali malu podršku za njegovo smjenjivanje.

Bonus video: