ALUZIJA NA POLITIKU RAZDVAJANJA

Isus, Marija i Josif prikazani kao izbjeglice u kavezu

"Sveta porodica ovdje predstavlja mnoge bezimene porodice", rekla je pastorka Karen Klark Ristine iz Ujedinjene Metodističke Crkve opisujući božićnu scenu koja je izazvala raspravu na društvenim mrežama
723 pregleda 0 komentar(a)
Jaslice postavljene ispred crkve u kalifornijskom gradu, Foto: Twitter
Jaslice postavljene ispred crkve u kalifornijskom gradu, Foto: Twitter

Metodistička crkva u kalifornijskom gradu Klermontu postavila je božićne jaslice koje Isusa, Mariju i Josifa prikazuju kao izbjelice u kavezu, što je očita aluzija na politiku razdvajanja administracije predsjednika SAD Donalda Trampa prema migrantima na granici.

"Sveta porodica ovdje predstavlja mnoge bezimene porodice", rekla je pastorka Karen Klark Ristine iz Ujedinjene Metodističke Crkve opisujući božićnu scenu koja je izazvala raspravu na društvenim mrežama, prenosi agencija Hina.

"Znamo za njihovo stradanje, vidjeli smo kako se postupa prema tim tražiocima azila. Željeli smo da ih predstavlja Sveta porodica jer su i oni bili izbjeglice", kazala je.

Iako klasične božićne jaslice prikazuju Isusa nedugo nakon rođenja, uprizorenje u Klermontu podsjeća na Josifov i Marijin bijeg u Egipat zbog straha od pokolja djece koje je organizovao kralj Herod, prenosi agencija dpa.

Ristine je kazala da njena crkva često koristi božićne jaslice kako bi ukazala na socijalna pitanja, poput problema beskućnika.

Kontroverzne božićne jaslice postavljene su ispred crkve, a one tradicionalnije mogu se vidjeti unutra.

"Mi to ne smatramo političkim jaslicama, nego teološkim. Dobila sam podršku mnogih nepoznatih ljudi. Bili su ganuti", dodala je.

Preporučujemo za Vas