Kćerka aktiviste pozvala na protest zbog kineskog progona Ujgura

Kćerka ujgurskog aktiviste, kojeg je Kina osudila na doživotni zatvor, u njegovo ime primila nagradu Saharov
1830 pregleda 0 komentar(a)
Dževher Ilham, Foto: Beta/AP
Dževher Ilham, Foto: Beta/AP

Kćerka uhapšenog aktiviste za prava Ujgura Ilhama Tohtija prihvatila je u njegovo ime nagradu Evropskog parlamenta i u obraćanju pozvala poslanike da ne budu „saučesnici u kineskom progonu ujgurskog naroda”.

Kina je sve češće na meti međunarodnih kritika zbog progona muslimanske ujgurske manjine u sjeveroistočnom regionu Sinđijang.

Tohti, ekonomista po struci, osuđen je 2014. u Kini na doživotni zatvor zbog optužbi za separatizam.

Njegova kćerka Dževher Ilham danas je u Strazburu u njegovo ime primila nagradu Saharov za odbranu ljudskih prava. U govoru je pozvala političare, akademike i studente da izraze protest zbog tretmana Ujgura.

Nezavisni njemački istraživač Adrijan Zenc, ekspert za etničku politiku Kine, procijenio je u martu da je milion i po Ujgura i drugih muslimana zatvoreno u takozvanim centrima za prevaspitavanje u Sinđijangu.

Nakon što je u oktobru saopšteno da će nagrada biti dodijeljena Tohtiju, Kina je saopštila da je on „kriminalac kojeg je kineski sud osudio u skladu sa zakonom” i pozvala da „sve strane poštuju suverenitet Kine i njenog pravosuđa i da ne podstiču aroganciju terorista”.

Kina negira masovno zatvaranje i progone, tvrdeći da jednostavno želi da okonča ekstremizam i nasilje kroz obrazovanje.

Nagrada Saharov u iznosu od 50 000 eura dodjeljuje se od 1988. jednom godišnje pojedincima ili organizacijama koje brane ljudska prava i osnovne slobode.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli je kazao da „dodjeljivanjem nagrade, snažno apelujemo na kinesku vladu da oslobodi Tohtija i pozivamo na poštovanje manjinskih prava u Kini”.

Bonus video: