SLIJEDI SUĐENJE U SENATU

Treći put u istoriji: Kongres izglasao opoziv Trampa, na redu Senat

Glasanje je bilo po partijskoj liniji - 230 demokrata je glasalo za, a protiv 197 republikanaca, prenosi BBC
27602 pregleda 33 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 19.12.2019. 12:25h

Donald Tramp je treći američki predsjednik u istoriji o kojem će Senat odlučivati da li će biti smijenjen, nakon što je Predstavnički dom  većinom glasova izglasao takozvani impičment, odnosno opoziv.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate,  je izglasao da je Tramp zloupotrijebio svoja ovlašćenja i da je vršio opstrukciju Kongresa. Glasanje je bilo po partijskoj liniji - za prvu tačku predloga glasalo je 230 članova, a protiv je bilo njih 197, dok je druga tačka opoziva usvojena sa 229 naprema 198 glasova, prenio je BBC.

Zloupotreba ovlašćenja se odnosi na navodni pokušaj Trampa da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, a druga optužba na to što nije htio da sarađuje u vezi sa istragom, što nije dao pristup dokumentaciji lično i što je spriječio svoje saradnike da to urade.

Tramp je treći predsjednik koji je "impičovan", nakon Endrjua Džonsona i Bila Klintona.

Šanse, međutim, da bude smijenjen u Senatu su minimalne jer republikanci imaju većinu u tom domu. 

Čak se brojni analitičari slažu da bi impičment mogao samo da pojača njegovu kampanju za izbore naredne godine, a da je jedina šteta za Trampa - povrijeđen ego upisivanjem u istoriju.