Biber sprejom i karateom protiv silovatelja u Indiji

Nakon novih slučajeva silovanja i ubistava, Indijke uče kako da se odbrane od napadača
1803 pregleda 0 komentar(a)
Polaznice karate kursa u Kalkuti, Foto: Reuters
Polaznice karate kursa u Kalkuti, Foto: Reuters

Instruktorka karatea Indijka Monimala Halder počela je da se bavi sportom kao tinejdžerka kako bi održavala kondiciju. Prije nekoliko mjeseci, ona i njena sestra su iskoristile svoje vještine kako bi se odbranile od dvojice muškaraca na motociklu koji su pokušavali da ih zgrabe. „Uspjele smo da ih oborimo sa motora upravo kada su krenuli prema nama i pretukle smo ih”, kazala je 35-godišnja Halder za Rojters. Ona ističe da sve veći broj žena uzima časove samoodbrane u Indiji, gdje su žene i djeca često žrtve seksualnog nasilja.

Policija je nedavno usmrtila četvoricu muškaraca koji su bili osumnjičeni za silovanje i ubistvo 27-godišnje veterinarke u južnom gradu Hiderabadu.

Pojedine grupe za zaštitu ljudskih prava i političari su kritikovali ubistva, rekavši da su zabrinuti da je zaobiđen sudski proces, ali su porodica žrtve i mnogi građani pozdravili postupak policajaca. Indija je pooštrila zakone o seksualnom nasilju nakon grupnog silovanja jedne djevojke u autobusu u Delhiju, u slučaju koji je zaprepastio svijet i izazvao bijes javnosti.

Broj prijavljenih silovanja u Indiji je u periodu od 2012. do 2017. porastao za 31 odsto, ali vlasti tvrde da se radi o podizanju svijesti kada je u pitanju prijavljivanje zločina, a ne od stvarnom povećanju broja napada.

Međutim, novi talas gnusnih napada je ponovo izazvao bijes i žene širom Indije sve više treniraju karate i kupuju biber sprej kako bi se odbranile.

Više od 100 žena se prijavilo za dva odvojena kursa samoodbrane u Kalkuti prošle nedjelje, a slični kursevi sa trenerima dobrovoljcima održavaju se i u drugim djelovima zemlje.

„Naučila sam kako da se odbranim koristeći svakodnevne predmete poput tašne, marame i kako da koristimo koljena da bismo se zaštitile”, kazala je za Rojters Anita Roj, 32.

U sjevernom gradu Faridabadu, Akankša Katurija, majka dvije šestogodišnje bliznakinje, kazala je da planira da organizuje časove samoodbrane nakon što je saznala za slučaj u Hiderabadu i za slučaj žene u pokrajini Utar Pradeš, koja je preminula nakon što su je na putu do sudnice zapalili silovatelj i njegovi pomagači.

„Ne treba da odgajam kćerke u konstantnom strahu da će im se nešto loše desiti”, kazala je ona.

Eksperti za samoodbranu kažu da samo mali dio od ukupno 650 miliona žena u Indiji ima pristup takvim treninzima i da su oni dostupni uglavnom ženama koje žive u gradovima. Još manje njih može da trenira na duže staze.

„Svaki put kada se dogodi neki veći incident, imamo porast potražnje”, kazao je Riteš Redi instruktor samoodbrane u Bangaloru. „Međutim da biste propisno naučili samoodbranu potrebno je da se tome posvetite duže vrijeme”. Porast potražnje ne odnosi se samo na kurseve samoodbrane. Indijski ogranak Amazona navodi da je nakon slučaja u Hiderabadu prodaja biber spreja porasla za osam puta.

Deset najprodavanijih proizvoda za bezbjednost na Amazonovom sajtu u Indiji prošle nedjelje su bile različite vrste biber spreja, dok su na primjer u SAD, Kanadi ili Singapuru najpopularniji alarmni i sistemi za nadzor kuća.

„U roku od četiri, pet dana prodali smo sve proizvode”, kazao je Rana Sing, vlasnik firme koja proizvodi popularne „Kobra” sprejeve. On je kazao da su najpopularniji oni koji mogu da stanu u žensku tašnu.

Bonus video: