Stejt Department: Putinov govor prekršio sporazume o nuklearnom naoružanju

"Svakako mi je žao što sam pogledala animirani video klip koji je prikazao nuklearni napad na SAD. Takvo ponašanje ne smatramo odgovornim", rekla je portparolka
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2018. 07:23h

Nakon Putinovog govora o stanju nacije u kom je govorio o novom oružju, oglasio se Stejt department, koji je optužio ruskog predsjedika da stvara nestabilnost, javlja agencija Tanjug.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla je da je govor predsjednika Rusije Vladimira Putina pokazao da je Rusija prekršila sporazumne obaveze o nuklearnom oružju, a kritikovala ga je i za animirani video klip, koji je pušten u pozadini tokom njegovog govora, rekavši da naizgled predstavlja napad na SAD, prenosi Rojters.

"Svakako mi je žao što sam pogledala animirani video klip koji je prikazao nuklearni napad na SAD. Takvo ponašanje ne smatramo odgovornim", rekla je portparolka.

Pomenuo je i podvodni dron velike brzine koji ima interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu koju na Zapadu zovu "Satana" i sistem hipersoničnih raketa.

AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu uslijedio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane. Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije. "Niko nas nije slušao. Sada nas čujte", poručio je ruski predsjednik.

Navodi se da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbjeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije

Bonus video: