PROSLAVU NADZIRE PREKO 1000 KAMERA

Njujorška policija: Tajms skver najbezbjednije mjesto za Novu godinu

Hiljade policajaca biće na dužnosti tokom dočeka Nove godine, zajedno sa specijalizovanim jedinicama naoružanim dugim cijevima, u pratnji pasa dresiranih za otkrivanje eksplozivnih naprava i uz druge preduzete mjere.
1338 pregleda 0 komentar(a)
Times square, Foto: Shutterstock
Times square, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2019. 18:34h

Šef njujorške antiterorističke jedinice očekuje da će Tajms skver biti "najbezbednije mjesto na planeti Zemlji" za novogodišnju noć, prenio je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Hiljade policajaca biće na dužnosti tokom dočeka Nove godine, zajedno sa specijalizovanim jedinicama naoružanim dugim cijevima, u pratnji pasa dresiranih za otkrivanje eksplozivnih naprava i uz druge preduzete mjere.

Prvi put bi policijski dronovi trebalo da nadziru veliku proslavu - godinu dana nakon što je kiša prizemljila posmatračke male bespilotne letelice, tokom dočeka 2019.

Ove godine, meteorolozi najavljuju nešto oblaka, ali kiše ne bi trebalo da bude, kao ni veće hladnoće koja je ledila kišu tokom proslave pre dve godine.

Zamjenik njujorškog komesara za obavještajne službe i antiterorizam Džon Miler, rekao je da primjena različitih bezbednosnih alata i tehnika daje policiji "raznolike šanse da uhvati nešto što bi pokušalo da prodje".

"Tajms skver će verovatno biti najbezbjednije mesto na planeti Zemlji za novogodišnje veče, jer niko drugi ne ulaže toliko truda u događaj poput ovog", rekao je Miler.

Komesar policije Dermont Šaj rekao je da ne postoji specifična i kredibilna prijetnja po taj dogadjaj, koji privlači stotine hiljada ljudi u centar Menhetna i milione gledalaca pred TV ekrane.

Ulice oko Tajms skvera biće zatvorene za saobraćaj nekoliko sati prije ponoći, a policijska vozila i kamioni napunjeni pijeskom biće pozicionirani tako da zaustave eventualni pokušaj ulijetanja kolima u masu.

Svi koji namjeravaju da prisustvuju dočeku koji će biti ispunjen konfetama, treba da očekuju da će biti pregledani detektorima metala prije nego što pridju jednom od 65 ispostava za posmatranje proslave, koje su organizovane da bi se spriječilo prepunjavanje samog Tajms skvera.

Rančevi, stolice i ručni frižideri zabranjeni su, kao i korišćenje ličnih dronova. I nemojte ni pomisliti na to da otvorite pjenušavo vino, ili neko drugo žestoko piće, navela je njujorška policija koja je dodala da je alkohol strogo zabranjen.

Policija će nadzirati proslavu sa više od 1.000 kamera, čemu će biti pridodati snimci iz policijskih helikoptera i dronova