PREPLAVILI ULICE

Više od milion ljudi na novogodišnjem protestu u Hongkongu

Mirno okupljanje uskoro se pretvorilo u haotične scene kada je policija bacila suzavac
1736 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: AP
Sa protesta, Foto: AP

Više od milion prodemokratskih demonstranata preplavilo je ulice Hongkonga kako bi obilježili Novu godinu i dali novi zamah pokretu, tvrde organizatori protesta.

Mirno okupljanje uskoro se pretvorilo u haotične scene kada je policija bacila suzavac.

U gomili na koju je policija bacila suzavac bile su cijele porodice. Neki od demonstranata odgovorili su na taj potez bacanjem nekoliko molotovljevih koktela.

Bivša britanska kolonija je od juna u najgoroj krizi od svpg povratka pod suverenitet Pekinga 1997, podsjeća Hina.

Zahtjevi za demokratske reforme iznosili su se na mirnim protestima u kojima su učestvovali milioni ljudi, ali i u silovitim sukobima policije i demonstranata.

Zahtjevi demonstranata

"Tužno je da se naši zahtjevi izneseni u 2019. prenose u 2020", požalio se Džimi Šam iz Građanskog fronta za ljudska prava, organizatora protesta kojima se želi izvršiti pritisak na mjesnu vladu kako bi ispunila zahtjeve demonstranata.

"Očekujemo ubuduće još žešći progon. Moramo se ozbiljno pripremiti za borbu", rekao je obraćajući se masi prije početka popodnevnog skupa.

Mnogi učesnici su nosili transparente s glavnim zahtjevima pokreta, među kojima su nezavisna istraga o policijskim postupcima, amnestija za uhapšene i opšte pravo glasa.

"Slava Hongkongu"

U utorak prijepodne hiljade demonstranata je formiralo kilometarski ljudski lanac duž gradskih ulica. Izvikujući "Slava Hongkongu", himnu protesta, nosili su transparente i pozivali na nastavak borbe za demokratiju u 2020.

Čelnica Hongkonga Keri Lam i drugi visoki zvaničnici objavili su video poruku u utorak u kojoj se poziva na pomirenje i "novi početak".

Preporučujemo za Vas