Gosn "bezbjedan" u Libanu?

Gosn je postao međunarodni bjegunac nakon što je u utorak objavio da je pobjegao u Liban zbog, kako je kazao, „korumpuranog“ pravosudnog sistema u Japanu
2569 pregleda 0 komentar(a)
Gosnu je u aprilu prošle godine određen kućni pritvor u Tokiju, Foto: Beta-AP
Gosnu je u aprilu prošle godine određen kućni pritvor u Tokiju, Foto: Beta-AP

Liban je juče primio Interepolov nalog za hapšenje odbjeglog bivšeg šefa kompanije „Nisan”, Karlosa Gosna, dok je turska otvorila istragu o njegovom smjelom bjekstvu iz Japana.

Gosn je postao međunarodni bjegunac nakon što je u utorak objavio da je pobjegao u Liban zbog, kako je kazao, „korumpuranog“ pravosudnog sistema u Japanu.

Interpolova crvena potjernica, kojom se pozivaju vlasti neke države da uhapse traženu osobu, upućena je libanskim bezbjednosnim službama i o njoj tek treba da odluče pravosudni organi, kazao je za Rojters izvor iz Libana.

Liban nema dogovor o izručenju sa Japanom, a Gosn u toj zemlji gdje je proveo djetinstvo i ima značajne investicije u bankarskom sektoru i nekretninama, praktično uživa status heroja.

Gosna, 65, koji ima francusko, libansko i brazilsko državljanstvo, prokrijumčarila je iz Tokija privatna bezbjednosna kompanija u okviru pažljivo osmišljenog plana koji je uključivao tranzit preko Turske.

Turska policija je juče uhapsila sedam osoba, uključujući četvoro pilota, u istrazi o tome kako je Gosn prošao kroz tu zemlju, kazala je portparolka policije. Ona je dodala da su uhapšena i trojica zaposlenih na aerodromu.

Podaci o letovima ukazuju da je Gosn koristio dva različita aviona kako bi stigao u Istanbul i da je zatim prebačen u Liban.

Izvori bliski Gosnu kazali su da je on odlučio da napusti Japan nakon što je saznao da je drugo njegovo suđenje odloženo do aprila 2021. godine i zbog toga što mu po strogim uslovima kaucije nije bilo dozvoljeno da razgovara sa suprugom.

Navodno ga je takođe pogodila i vijest da su njegovu kćerku i sina ispitivali japanski tužioci u SAD početkom decembra. Gosn je bio ubijeđen da vlasti pokušavaju da mu iznude priznanje vršeći pritisak na njegovu porodicu, kazali su izvori.

Prema uslovima kaucije, kretanje mu je ograničeno na kuću u Tokiju koja je imala instalirane kamere na ulazu. Bila mu je zabranjena upotreba sredstava komunikacije i interneta.

Gosn je uhapšen u Tokiju u novembru 2018. i između ostalog optužen za prikrivanje prihoda u iznosu od 80 miliona eura i za nezakonito lično bogaćenje preko isplata filijalama „Nisana” na Bliskom istoku. Gosn poriče optužbe.

Dok su pojedini mediji objavili da je Gosn pobjegao iz kućnog pritvora u drvenoj kutiji za muzičke instrumente nakon privatnog koncerta u njegovoj kući, supruga Kerol je kazala da je to „izmišljotina“, ali je odbila da iznese detalje o bjekstvu svoga supruga.

Rojters, pozivajući se na izvore, navodi da je pažljivo razrađeni plan bjekstva bio poznat samno nekolicini ljudi. Izvori su kazali za Rojters da ga je u kućnom pritvoru u Japanu svakodnevno posjećivao libanski ambasador.

Jedan advokat je kazao da će Gosn 8. januara u Bejrutu održati konferenciju za novinare, ali su izvori kasnije kazali da datum još nije precizno utvrđen. Oni navode da Gosn ne želi da iznosi detalje o bjekstvu iz Japana kako ne bi ugrozio one koji su mu pomogli.

On se u Libanu nalazi u kući rođaka njegove supruge, ali planira da uskoro pređe u njegovu luksuznu vilu u elitnoj četvrti Bejruta.

Gosn, koji je libanskog prijekla, rođen je u Brazilu. Male su šanse da će Gosn biti uhapšen u Libanu, gdje je proveo djetinstvo i uživa veliku popularnost i ima brojne veze. Gosn je jedan od najuticajnijih ljudi automobilske industrije, stekao reputaciju prvo kao izvršni direktor Renoa koji je oživio tu kompaniju, i tvorac je saveza sa „Nisanom” a kasnije i sa kompanijom Micubiši.

Zahvaljujući tome što je godinama bio na čelu velikih automobilkskih kompanija u Japanu i Francuskoj stekao je veze i prijateljstva koja su nedostupna većini ljudi. U oktobru prošle godine bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi se sastao sa njim u Tokiju, a nakon dolaska u Liban, izvori su kazali da se Gosn sastao sa libanskim predsjednikom Mišelom Ounom koji ga je srdačno dočekao.

Bonus video: