sastanak svih komesara u Briselu

EU poziva na prekid vojnih akcija i dijalog

“Upotreba oružja mora sada da prestane kako bi se otvorio prostor za dijalog", poručila je Ursula fon der Lajen
1395 pregleda 0 komentar(a)
Fon der Lajen i Borel, Foto: AP
Fon der Lajen i Borel, Foto: AP

Evropska unija (EU) pozvala je danas na prekid vojnih akcija i povratak dijalogu u regionu Iraka, Irana, šireg Bliskog Istoka i Libije.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen kazala je da trenutna kriza ne pogađa samo taj region.

“Upotreba oružja mora sada da prestane kako bi se otvorio prostor za dijalog", poručila je ona.

Fon der Lajen je u Briselu održala sastanak svih EU komesara, zajedno sa šefom EU diplomatije Žosepom Borelom.

Sastanak je, kako prenosi Tanjug, bio posvećen isključivo eskalaciji situacije na Bliskom Istoku.

Nakon sastanka, Borel je kazao da su dešavanja u Iraku i Iranu veoma zabrinjavajuća i da nikome nije u interesu da se dalje pojačava "spirala nasilja".

"Posljednji raketni napadi na vazdušne baze u Iraku koje koriste Sjedinjene Američke Države (SAD) i koalicione snage, među kojima su i evropske, još su jedan primjer eskalacije i povećane konfrontacije", naveo je Borel.

U Briselu naglašavaju da trenutna situacija dovodi u pitanje sve do sada urađeno na pitanjima mira i stabilnosti Bliskog Istoka i da utiče na rad Globalne koalicije protiv Islamske republike.

Borel je najavio da je zbog trenutne situacije sazvao vanredni sastanak šefova diplomatija EU 28 za petak, na kojem će biti riječi o tome šta EU može da učini kratkoročno, srednjoročno i dugoročno kako bi pomogla stabilizaciju regiona.

On je naveo da je pozvao i iranskog ministra spoljnih poslova da posjeti Brisel, kako bi zajedno analizirali situaciju oko sprovođenja Iranskog nuklearnog sporazuma.

Taj sporazum, istakao je Borel, danas je važniji nego ikada.

”To jedino mjesto gdje možemo da sjednemo zajedno sa Rusima i Kinezima i da na multilateralnoj osnovi razgovaramo o mnogim rizicima sa kojima smo suočeni. To je jedno od najvažnijih alata regionalne sigurnosti", kazao je Borel.

Borel i Fon der Lajen uputili su saučešće porodicama žrtava tragične nesreće ukrajinskog aviona koja se dogodila jutros u Iranu.

Preporučujemo za Vas