SASTANAK LIDERA RUSIJE I TURSKE

Erdogan i Putin pozvali na deeskalaciju na Bliskom istoku i na primirje u Libiji

Dvojica predsjednika su naveli da su "uvijek bili protiv stranih intervencija, jednostranih vojnih akcija i sektaških sukoba" i založili se za deeskalaciju i diplomatiju
1989 pregleda 0 komentar(a)
Putin i Erdogan, Foto: AP
Putin i Erdogan, Foto: AP

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, upozorili su danas da bi dodatno korišćenje sile na Bliskom istoku vodilo novom krugu nestabilnosti i da bi naškodilo svačijim interesima.

Poslije sastanka iza zatvorenih vrata u Istanbulu, dva lidera su u zajedničkom saopštenju izrazila duboku zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Irana, pošto je Teheran noćas ispalio balističke rakete na baze u Iraku koje koriste američke snage.

Napad je izveden u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija u petak, po naređenju predsjednika SAD Donalda Trampa, što su Erdogan i Putin nazvali "činom podrivanja bezbjednosti i stabilnosti u regonu".

Lideri Turske i Rusije naveli su da su "uvijek bili protiv stranih intervencija, jednostranih vojnih akcija i sektaških sukoba" i založili se za deeskalaciju i diplomatiju.

Na današnjoj ceremoniji otvaranja gasovoda Turski tok u Istanbulu, Erdogan je rekao da će se Turska diplomatski angažovati na smirivanju tenzija između Vašingtona i Teherana.

"Niko nema pravo da baci region, naročito Irak, u novu vatru zbog svoje lične koristi. Imaćemo konstantan dijalog i konsultacije s Rusijom i mojim dragim prijateljem Putinom. Ako bog da, vjerujem da ćemo uz pomoć naših ruskih prijatelja prevazići ovu fazu nevolja", naveo je Erdogan.

Erdogan i Putin su danas pozvali i na prekid vatre u ratom razorenoj Libiji, dok su zvaničnici EU intenzivirali diplomatske aktivnosti na smanjivanju tenzija u toj zemlji, razgovorom s libijskim premijerom.

Poslije sastanka u Istanbulu, Erdogan i Putin su se založili da prekid vatre u Libiji počne 12. januara u ponoć.

"Vojno rješenje za konflikt u Libiji izaziva jedino dodatne patnje i produbljuje podjele među Libijcima. Obezbjeđivanje momentalnog prekida vatre glavni je prioritet kako bi mogao da počne inkluzivni unutarlibijski politički proces pod nadzorom UN", naveli su Putin i Erdogan u zajedničkom saopštenju.

Turska podržava međunarodno priznatu vladu u Tripoliju i počela je da joj šalje vojnike za trening i obuku, dok je Rusija uz generala Halifu Hiftera, koji ratuje protiv vlade u Tripoliju i kontroliše istok zemlje.

Lideri EU upozorili su danas u Briselu premijera Libije Fajeza Al-Seraja da ne dopusti turskim vojnicima dolazak na libijsko tlo i da ne pristane na sporazum s Turskom o prirodnom gasu, kako bi bila izbjegnuta nova previranja u zemlji.

Preporučujemo za Vas