Kongres ograničio Trampa, demokrate smatraju da je napad bio nepromišljen

Republikanci kažu da demokrate ugrožavaju zemlju pokušajem da donesu rezoluciju koju su okarakterisali kao prazni politički gest, na početku izborne godine u SAD
2472 pregleda 1 komentar(a)
Predsjedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, Foto: AP
Predsjedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, Foto: AP

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsjednika SAD Donalda Trampa da pokrene vojne akcije protiv Irana, nekoliko dana pošto je naredio ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kasema Solejmanija.

Sa 224 glasa "za" i 194 "protiv" potvrđena je duboka podjela u Kongresu između demokrata, koji su optužili Trampa da se ponašao nepromišljeno i koji su glasali za rezoluciju, i republikanaca koji snažno podržavaju predsjednika, javlja Rojters.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prethodno je najavila da će se glasanje održati jer su pojedini članovi Kongresa zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga s poslanicima.

"Predsjednik je pokrenuo nepromišljen napad, a zatim je izašao sa objašnjenjem zašto je to bilo potrebno i zašto je to bilo legalno", rekao je predsjedavajući Odboru za strana pitanja i demokrata Eliot Engel.

Republikanci kažu da demokrate ugrožavaju zemlju pokušajem da donesu rezoluciju koju su okarakterisali kao prazni politički gest, na početku izborne godine u SAD, prenosi RTS.

"Umjesto da podrže predsjednika, moje kolege iz Demokratske stranke hoće da podijele Amerikance u kritičnom trenutku", rekao je predstavnik republikanaca u odjeljenju za spoljne poslove Majk Mekkaul.

Nensi Pelosi je navela da je ubistvo Solejmanija, koje je izvela Trampova administracija, ugrozilo američke vojnike, diplomate i druge, "rizikujući ozbiljnu eskalaciju tenzija u odnosima sa Iranom".

"Prošle nedjelje je, prema našem mišljenju, predsjednik i njegova administracija – izvršili provokativni, nesrazmjerni napad na Iran, što je ugrozilo Amerikance", rekla je Nensi Pelosi na konferenciji za novinare.

Tramp joj nije ostao dužan nazvavši na tviteru Pelosijevu "ludom" a novinarima je rekao da mu nije potrebno odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana.

"Ne moram i ne treba mi, jer ponekad odluke moraju da se donesu u sekundi. Ponekad morate djelovati veoma, veoma brzo", rekao je predsjednik SAD.

Bonus video: