ovaj pomorski put uobičajen za krijumčare

Spašen 101 sirijski migrant kod Kipra

Prema policiji pomorska patrola primijetila je brod dug 33 metara na kome se nalazilo oko 100 migranata na više od 18 nautičkih milja od Protarasa, na jugoistoku Kipra
834 pregleda 1 komentar(a)
Sirijska izbjeglica sa djetetom nakon spasavanja sa broda, Foto: AP
Sirijska izbjeglica sa djetetom nakon spasavanja sa broda, Foto: AP

Kiparska policija objavila je danas da je spasila 101 sirijskog migranta iz mora jugoistočno od tog ostrva koje u poslednje vrijeme biljeleži veći priliv migranata.

Prema policiji pomorska patrola primijetila je brod dug 33 metara na kome se nalazilo oko 100 migranata na više od 18 nautičkih milja od Protarasa, na jugoistoku Kipra.

Sirijski migranti među kojima je bilo 88 muškaraca, šest žena i sedmoro dece prebačeni su na kopno i zatim u prihvatni centar blizu glavnog grada Kipra, Nikozije, javila je policija.

Oni su krenuli iz Mersina u Turskoj, navela je policija i dodala da je taj pomorski put uobičajen za krijumčare.

Turska je prihvatila oko četiri miliona izbjeglica uglavnom iz Sirije, sa kojom deli granicu. Turska obala je na 80 kilometra od Kipra.

Sirijci su u drugom tromjesečju 2019. predstavljali više od 33 odsto tražilaca azila u Kipru. Kipar je više puta ukazao Evropskoj uniji na veliki priliv migranata na njegove obale. U avgustu je Kipar zatražio od drugih zemalja članica EU da prihvate 5.000 migranata da bi ublažio nesrazmjerne pritiske i ozbiljne izazove sa kojima se suočava zemlja sa manje od milion stanovnika.

Prema evropskoj statističkoj agenciji Eurostat Kipar je zemlja koja srazmerno prema broju stanovnika ima naveći broj migranata.

Preporučujemo za Vas