Predstavnički dom SAD u srijedu o prosleđivanju optužnice za opoziv Trampa u Senat

"Predsjednik i senatori će biti odgovorni. Američki narod zaslužuje istinu, i Ustav zahtijeva sudjenje", napisala je ona u saopštenju
786 pregleda 0 komentar(a)
Senat, Foto: Beta
Senat, Foto: Beta

Predstavnički dom američkog Kongresa sutra će glasati o prosleđivanju optužnice protiv predsjednika Donalda Trampa u Senat čime se otvara put suđenju za njegov opoziv, rekla je predsjednica tog doma, demokrata Nensi Pelosi.

"Predstavnički dom će preći na glasanje u srijedu 15. januara o prosleđivanju tačaka optužnice" usvojenih u decembru protiv republikanskog predsjednika - zloupotreba vlasti i opstrukcija rada Kongresa - timu poslanika koji će optužnicu odnijeti u Senat, rekla je Pelosi u saopštenju posle sastanka iza zatvorenih vrata sa svojom parlamentarnom grupom.

Ona je rekla da će Predstavnički dom glasati da prenese optužbe i imenuje osobe koje će biti zadužene za taj slučaj. Ona je upozorila Senat, gdje većinu imaju Republikanci, da ne pomisle da samo odbace optužbe već da je potrebno da se sprovede proces.

"Predsjednik i senatori će biti odgovorni. Američki narod zaslužuje istinu, i Ustav zahtijeva sudjenje", napisala je ona u saopštenju.

Ovom akcijom se pokreće procedura opoziva u Senatu, to će biti tek treće suđenje o opozivu u američkoj istoriji.

Donji dom je izglasao opoziv Trampa prošlog meseca po optužbama za zloupotrebu vlasti zbog pritiskanja Ukrajine da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju Kongresa u istrazi o tome koja je uslijedila.

Kad stignu optužbe u Senat očekuje se da sudjenje počne u roku od nekoliko dana.

Vođa republikanaca koji imaju većinu u Senatu Mič Makonel ironično se osvrnuo na to što je Nensi Pelosi čekala toliko dugo da proslijedi optužbe i rekao da će Senat završiti tu priču "ozbiljno i trezveno".

Bonus video: