POZVALI SVJETSKE DEMOKRATIJE DA REAGUJU

Hjuman rajts voč osuđuje kinesku "ofanzivu protiv ljudskih prava"

Kenet Rot, izvršni direktor HRW, optužio je vlade, kompanije i univerzitete da više vole da ćute nego da rizikuju da izgube pristup velikom kineskom tržištu
645 pregleda 2 komentar(a)
Kenet Rot, izvršni direktor HRW, Foto: AP
Kenet Rot, izvršni direktor HRW, Foto: AP

Kineska vlada koristi svoju ekonomsku moć da neviđenom snagom napadne međunarodni sistem za zaštitu ljudskih prava, ocijenila je juče organizacija Hjuman rajts voč (HRW) pozivajući svjetske demokratije da reaguju.

"Kineska vlada vodi intenzivnu ofanzivu protiv međunarodnog sistema zaštite ljudskih prava. Najintenzivniju viđenu od kada se pojavio taj sistem sredinom 20. vijeka", izjavio je u Njujorku izvršni direktor te nevladine organizacije Kenet Rot, predstavljajući svoj godišnji izvještaj koji pokriva oko 100 zemalja.

U Kini komunistička partija je izgradila "orvelovsku visokotehnološku policijsku državu i usavršen sistem cenzure interneta da nadgleda i povlači javne kritike", napisao je Rot u tom dokumentu od 650 strana koji osuđuje "košmarski sistem" represije uveden protiv muslimana u kineskoj provinciji Sinđang.

Prema izvještaju, kineska vlada u inostranstvu "koristi svoj rastući ekonomski uticaj da ućutka kritike".

"Iako i druge vlade čine ozbiljna kršenja ljudskih prava nijedna druga vlada ne pokazuje silu sa toliko snage i odlučnosti da podrije međunarodne norme ljudskih prava i institucije koje mogu da ih podrže", navodi se u izvještaju.

Rot je želio da predstavi ovaj oštar izvještaj u Hongkongu. Ali on je vraćen u nedjelju kada je stigao u tu poluautonomnu teritoriju koja je sedam mjeseci potrešena prodemokratskim demonstracijama koje osuđuju rastuće miješanje Pekinga.

Hjuman rajts voč osuđuje nedjelovanje i saučesništvo drugih zemalja naspram te "egzistencijalne prijetnje" koju Peking predstavlja za ljudska prava.

"Više vlada na koje smo mogli da računamo da njihova spoljna politika brani ljudska prava bar dijelom vremena umnogome su odustale od tog poduhvata", navodi ova nevladina organizacija.

Dodaje se da ni Evropska unija koja je zauzeta svojim problemima više ne brani ljudska prava kao nekad. Rot je zamjerio i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da nije želio javno da traži da Kina prekine sa masovnim zatvaranjem muslimana u Sinđangu.

Uopštenije on je optužio vlade, kompanije i univerzitete da više vole da ćute nego da rizikuju da izgube pristup velikom kineskom tržištu.

Hjuman rajts voč poziva demokratije da se ujedine da bi se suprotstavile djelovanju protiv ljudskih prava u Kini, tako što će zamrznuti strane bankovne račune svih zvaničnika uključenih u represiju u Sinđangu.

Preporučujemo za Vas