Haos u Australiji: Poplave, borba s požarima, spaljena površina veličine Njemačke

Države Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinslend koje su najviše pogođene sušom i požarima, sada se bave jakim i kišama i poplavama
4086 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz dijela Australije pogođenog poplavama, Foto: BETA/AP
Detalj iz dijela Australije pogođenog poplavama, Foto: BETA/AP

Velike grmljavine i jake kiše zahvatile su jutros djelove istočne obale Australije, pa su zbog nastalih poplava zatvoreni neki od glavnih puteva.

Istovremeno u djelovima Australije koje nisu imale padavine traju borbe sa oko 100 požara u kojima je do sada poginulo 29 osoba, uništeno više od 2,5 hiljade domova i spaljena površina jednaka veličini Njemačke.

Australija, požar
Požar u Australiji(Foto: BETA/AP)

Države Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinslend koje su najviše pogođene sušom i požarima, sada se bave jakim i kišama i poplavama.

U Kvinslendu su jutros zatvoreni putevi, kao i mnogi parkovi i turističke atrakcije, a neka stambena područja su poplavljena.

U djelovima Novog Južnog Velsa je tokom olujne noći prekinuto snabdijevanje strujom, a vatrogasne službe te države su saopštile da bi jake kiše mogle da pomognu da se pod kontrolu stavi 75 požara, prenosi Rojters.

U Viktoriji i dalje gori više desetina požara, ali je naredba za evakuaciju zbog požara u planinskom dijelu ukinuta.

U toj državi je već bilo jakih oluja koje su pomogle u gašenju požara, ali i stvaranju gustog nezdravog dima, što bi moglo uticati i na održavanje poslednjeg kola kvalifikacijskih mečeva na Australijan Openu.

Novozelandske obrambene snage su saopštile da u Australiju šalju više pojačanja, uključujući i one sa Fidžija, koji će se pridružiti kontingentima i specijalcima iz drugih zemalja.