"Tramp je nevin, optužbe su opasan napad na Amerikance"

"Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsjednik nije uradio ništa pogrešno i vjerujemo da će to biti dokazano tokom ovog procesa", rekao je jedan od izvora u pravnom timu, koji je obavijestio novinare o sadržaju dokumenta
2659 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 19.01.2020. 09:27h

Pravni tim američkog predsjednika odbacio je u odgovoru na impičment optužbe Predstavničkog doma Kongresa ističući da je Donald Tramp nevin i da te optužbe predstavljaju, kako se navodi, opasan napad na Amerikance.

Trampovi advokati su se prvi put zvanično pozabavili pravnim dejstvom dvije stavke impičmenta - zloupotrebom moći i opstrukcijom rada Kongresa, prenosi Rojters.

Ta dva člana su osnova suđenja koje bi moglo da dovede do Trampovog opoziva u Senatu, koje počinje u utorak.

"Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsjednik nije uradio ništa pogrešno i vjerujemo da će to biti dokazano tokom ovog procesa", rekao je jedan od izvora u pravnom timu, koji je obavijestio novinare o sadržaju dokumenta.

Prema njegovim riječima, u odgovoru Trampovog pravnog tima se ističe da proces protiv predsjednika nije ništa drugo nego "opasan napad na američki narod i njihovo pravo da glasaju".

U dokumentu se tvrdi da stavke impičmenta krše američki Ustav i da će nanijeti trajnu štetu.

Proces opoziva Trampa nastavlja se u utorak kada će na suđenju u Senatu biti saopšteni uvodni argumenti. Proces u gornjem domu američkog Kongresa formalno je počeo u četvrtak.

Senat je o nastavku procesa opoziva i o optužbama u četvrtak formalno obavijestio Trampa, a njegova obaveza je da odgovor do subote uveče po lokalnom vremenu.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od 100 senatora, što je malo vjerovatno jer su većinu u Senatu republikanci.

Tramp je optužen da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoci Ukrajini, koju je Kongres već odobrio.

On je istovremeno vrsio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političoog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

Bonus video: