Predsjednik vlade je Mihail Mišustin

Putin imenovao novu vladu, Lavrov i Šojgu zadržali mjesta

"Iskreno vam želim uspjeh, to je u interesu cijele zemlje", rekao je Putin na sastanku sa svim članovima vlade pored premijera Mihajla Mišustina, prenijela je televizija.
5407 pregleda 3 komentar(a)
Putin, Foto: AP, AP
Putin, Foto: AP, AP
Ažurirano: 21.01.2020. 19:48h

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je danas novu rusku vladu u kojoj ostaju Sergej Lavrov i Sergej Šojgu na svojim ranijim mestima ministara inostranih poslova, odnosno odbrane. 

"Iskreno vam želim uspjeh, to je u interesu cijele zemlje", rekao je Putin na sastanku sa svim članovima vlade pored premijera Mihajla Mišustina, prenijela je televizija. 

Svoja strateška mjesta zadržali su i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev i ministar energetike Aleksandar Novak. 

Putin je napravio iznenađenje 15. januara tokom svog godišnjeg obraćanja Parlamentu kada je najavio niz budućih izmjena ustava. Posle njegove objave uslijedila je ostavka premijera Dmitrija Medvedeva i njegove vlade.

Putin je tada imenovao šefa poreske službe Mihaila Mišustina za novog predsjednika vlade i zatim objavio ustavne amandamane koji treba da se razmatraju u prvom čitanju već u četvrtak.

Glavni zadatak vlade Mišustina, efikasnog tehnokrate koji je preuredio birokratsku poresku službu u modernu i efikasnu upravu, će biti da sprovede velika projekte koje je 2018. najavio Putin. Ti nacionalni projekti čiji je cilj da se modernizuje anemična ruska privreda, predstavljaju investicije od 25.700 milijardi rubalja (375 milijardi evra po sadašnjem kursu) do 2024. godine i kraja sadašnjeg Putinovog mandata. Projekti obuhvataju gotovo sve sektore, digitalizaciju, ekologiju, obrazovanje, puteve, kulturu, demografiju, zdravstvo.

Promjena vlade i ustavne reforme su ponovo podstakli pretpostavke o političkoj budućnosti 67-godišnjeg Putina.

Izmene ustava predvidjaju, izmedju ostalog, veća ovlašćenja za Parlament u imenovanju premijera, i jačaju ulogu Državnog saveta koji sada ima savjetodavnu funkciju.

Mnogi analitičari smatraju da se Putin tako priprema vrijeme posle 2024. kada mu ističe ovaj predsjednički mandat, ostavljajući maksimalan broj otvorenih vrata da očuva svoj uticaj u zemlji koju vodi 20 godina.

Preporučujemo za Vas