napadi ruskih aviona

U vazdušnim napadima u Siriji poginulo 23 civila

Među žrtvama je i osam članova iste porodice, roditelji i šestoro djece
794 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, arhivska fotografija, Foto: Shutterstock
Sirija, arhivska fotografija, Foto: Shutterstock

Najmanje 23 civila, među kojima i 13 djece, ubijeno je danas u vazdušnim napadima ruskih aviona na sjeverozapadu Sirije, poslednjem velikom uporištu pobunjenika koji se protive vlastima u Damasku.

Novi sporazum o prekidu neprijateljstava izmedju Rusije i Turske koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu, stupio je na snagu ranije ovog mjeseca ali nasilje je nastavljeno.

Kao odgovor na rusko bombardovanje danas su ispaljene granate na grad Alep, koji je u rukama snaga predsjednika Bašara al Asada a pored je teritorija pod kontrolom ekstremista i pobunjenika.

Tri civila su ubijena, prema zvaničnoj agenciji Sana. Provincija Idlib i neke zone u oblastima pored Alepa, Hame i Latakije su pod kontrolom ekstremističke grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Taj region gdje se nalaze i pobunjeničke grupe i dalje se odupire kontroli vlasti, gotovo devet godina od početka rata u Siriji. ; U ruskim napadima pogođeno je više sela u provincijama Alepo i Idlib, kada je ubijeno 23 civila i oko četerdeset je ranjeno, prema novom bilansu sirijske Opservatorije za ljudska prava. 

Među žrtvama je i osam članova iste porodice, roditelji i šestoro djece, zapadno od provincije Alepo. 

Predveče u novim ruskim udarima osam osoba je ubijeno u selu Kafr Nurane, u istoj oblasti, navela je Opservatorija.

Rusija, koja podržava sirijske vlasti od 2015. godine, demantovala je da vodi borbene misije od početka primirja, međutim na terenu ima brojnih vazdušnih napada u kojima ginu civili, prenosi Frans pres.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da su poslednja tri dana bombardovanja Idliba i okoline isključivo delovanje Rusa. On je rekao da oni žele de udalje pobunjenike i ekstremiste iz grada Alepa od autoputa koji povezuje Alep sa Damaskom.

Preporučujemo za Vas