SAMIT U DAVOSU

Tramp izbjegao da priča o klimi

Predsjednik SAD na samitu u Davosu uglavnom govorio o dostignućima svoje administracije i važnosti naftne i gasne industrije, Tunberg kritikovala svjetske lidere zbog prazne priče i obećanja
1443 pregleda 2 komentar(a)
Hvalio se dostignućima svoje administracije: Tramp u Davosu, Foto: AP
Hvalio se dostignućima svoje administracije: Tramp u Davosu, Foto: AP

Hiljadama milja daleko od Vašingtona gdje je u toku suđenje koje može dovesti do njegove smjene, predsjednik Donald Tramp juče je stao na centralnu binu u Davosu kako bi se pohvalio uspjesima američke ekonomije i pozvao korporativne titane i globalne političke igrače da više investiraju u Ameriku.

Na konferenciji koja se fokusirala na pitanja životne sredine, Tramp se trudio da tu temu što je moguće više izbjegne, navodi Rojters. On je kazao da će se Sjedinjene Države pridružiti inicijativi sađenja bilion stabala drveća, ali se obrušio na aktiviste za zaštitu životne sredine nazivajući ih „blesavim gatarama iz prošlosti” i „prorocima apokalipse”, a zatim je u narednih pet minuta hvalio ekonomsku važnost naftne i gasne industrije.

Izostanak priče o klimi primijetila je i publika uključujući i tinejdžersku aktivistkinju Gretu Tunberg, koja je odgovorila prozivajući svjetske lidere zbog „praznih riječi i obećanja”.

„Kažete da djeca ne treba da brinu... da ne budu pesimistična a onda ništa, tišina”, kazala je Tunbergova u najnovijoj razmjeni sa predsjednikom Sjedinjenih Država.

„Sađenje drveća je dobro, naravno, ali nije dovoljno, i ne može zamijeniti spontano obnavljanje prirode. Nijesu nam potrebne niže stope emisije štetnih gasova, emisije treba u potpunosti da prestanu”, kazala je Tunbergova.

Greta Tunberg
Nije dovoljno zasaditi drveće: Greta Tunberg(Foto: AP)

Dženifer Morgan, izvršna direktorica Grinpisa takođe je kazala da bilion stabala drveća ne može nadomjestiti izostanak šire akcije u borbi protiv klimatskih promjena, a Tramp je po njenom mišljenju potcijenio razmjere krize.

„Pretpostaviti da možete imati veliku, profitabilnu Ameriku i srećne Amerikance a da pritom ne razumijete rizik koji za Amerikance predstavljaju klimatske promjene je zapanjujuće. To samo pokazuje stepen negiranja, i ogrezlost ove vlade u industriju nafte, gasa i uglja”.

Nakon višednevne neizvjesnosti hoće li Tramp uopšte prisustvovati sastanku u Davosu, naročito ako se ima u vidu suđenje za opoziv koje je u toku u SAD, američki predsjednik je juče ipak stigao u švajcarske Alpe.

Ovo je drugi put da Tramp izlazi na scenu tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Prije dvije godine on je pozvao kompanije da investiraju u Ameriku nakon što je usvojio prva smanjenja poreza kako bi ohrabrio poslovnu potrošnju.

Ove godine, on je ostao pri toj temi. U sveobuhvatnom obraćanju sa ciljem da osvoji publiku u Davosu, hvaleći dostignuća svoje administracije uprkos neuobičajenom pristupu, Tramp je nastavio tamo gdje je stao 2018.

On se zahvalio inostranim kompanijama koje su investirale u Americi i kazao da su SAD u mnogo boljoj ekonomskoj poziciji nego što je on mislio kada je preuzeo dužnost prije tri godine.

„Prošlo je vrijeme skepticizma”, kazao je Tramp pozivajući na strane investicije. „Za svako preduzeće koje traži mjesto za uspjeh... SAD su najbolji izbor”, dodao je on.

On je takođe pred punim auditorijumom kazao da trgovinski dogovori postignuti ovog mjeseca sa Kinom i Meksikom predstavljaju model za 21. vijek. Žestoko se obrušio na Federalne rezerve, za čije politike je kazao da usporavaju američku ekonomiju.

„Fed je prebrzo podigao stope, a presporo ih spušta”, kazao je Tramp.

Tunbergova, jedna od više mladih ljudi koji će govoriti u Davosu ove godine, sjedjela je u publici i slušala Trampa. Dok je izlazila, okružena obezbjeđenjem i kamerama, ona nije željela da razgovara sa novinarima.

Tramp je kasnije kazao novinarima: „Ja zaista vjerujem u životnu sredinu. Želim najčistiju vodu i najčistiji vazduh”.

Ekonomista nobelovac, Džozef Stiglic kazao je da je nasnažnija stvar oko Trampovog govora to što je zakazan između sesija o klimatskim promjenama. Kritikovao je predsjednikov napad na „klimatske pesimiste”.

„Kao da ono što vidimo svojim očima ne postoji”, kazao je Stiglic.

„Uspio je da ne kaže skoro ništa o klimi, ali se u međuvremenu spržismo. Prosto nevjerovatno”, kazao je Stiglic. „Istraživanja pokazuju da Tramp obično izgovori pet do šest laži dnevno. Danas je to žestoko premašio”, kazao je Stiglic, naglašavajući da je ekonomski rast bio brži za vrijeme administracije Baraka Obame i da je dužina životnog vijeka padala svake godine tokom Trampovog mandata.

Lider njemačke Zelene partije, Robert Habek, je bio još oštriji.

„Samoživost, neznanje, nepoštovanje svih drugih, bez poimanja globalnih problema. Ovo je bio najgori govor koji sam čuo u životu”.

U Vašingtonu je juče počelo suđenje za opoziv u Senatu nakon što je Predstavnički dom, koji je pod kontrolom demokrata zvanično optužio republikanskog predsjednika za „ozbiljne zločine i prekršaje”, uključujući zloupotrebu moći i opstrukciju rada Kongresa.

Tokom govora, predsjednik SAD nije pominjao proceduru u Vašingtonu, ali je na pitanja novinara o suđenju kazao da se radi o „sramnoj proceduri”.

Preporučujemo za Vas