HRW: Ekstremisti Islamske države kidnapovali najmanje 16 djece u Siriji

Sirijska vlada nastavlja ofanzivu protiv ekstremističke organizacije Islamska država u provinciji Sveida, na jugu Sirije, kao i na području u blizini Damaska, a lokalni stanovnici formirali su pregovaračku grupu kako bi oslobodili svoje rođake
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.08.2018. 15:49h

Među 30 civila koje su kidnapovali ekstremisti Islamske države na jugu Sirije prije mjesec dana, najmanje je 16 djece, saopštila je danas međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch - HRW).

HRW navodi da ekstremisti koriste kidnapovane osobe za pregovore sa sirijskom vladom i Rusijom, što je ta organizacija označila kao "ratni zločin".

Sirijska vlada nastavlja ofanzivu protiv ekstremističke organizacije Islamska država u provinciji Sveida, na jugu Sirije, kao i na području u blizini Damaska, a lokalni stanovnici formirali su pregovaračku grupu kako bi oslobodili svoje rođake.

U napadu ekstremista u selima u Sveidi 25. jula kidnapovano je 30 ljudi, jedan maloljetnik je obezglavljen, a jedna žena je ubijena u zatočeništvu.

HRW dodaje da su dvije žene uspjele da pobjegnu od ekstremista.

Bonus video: