Prijestonica Palestine u Istočnom Jerusalimu

Tramp predstavio plan za Bliski istok

Tramp je na ovaj način okončao spekulacije o tome da će njegova administracija, pripremajući plan bez učešća palestinskih lidera, odustati od „dvodržavnog rješenja” konflikta
2728 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Eric Gay
Donald Tramp, Foto: Eric Gay

Predsjednik SAD Donald Tramp predstavio je danas dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok, pozivajući na stvaranje države Palestine sa prijestonicom u djelovima Istočnog Jerusalima, rekavši da je to prilika u kojoj dobijaju i Izrael i Palestinci.

Tramp je na ovaj način okončao spekulacije o tome da će njegova administracija, pripremajući plan bez učešća palestinskih lidera, odustati od „dvodržavnog rješenja” konflikta.

Tramp je, predstavljajući plan pred proizraelskom publikom u Bijeloj kući dok je pored njega stajao izraelski premijer Benjamin Netanjahu, priznao da je učinio dosta toga za Izrael, ali je kazao da želi da ovo bude „sjajan plan za Palestince”. Tramp je, kako prenosi AP, rekao da je plan „istorijska prilika” za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu. Trampov plan predviđa dvostruko više teritorije pod palestinskom kontrolom nego što je to sada slučaj, ali takođe priznaje izraelski suverenitet nad većim naseljima na Zapadnoj obali, što će Palestinci sasvim sigurno odbiti. Palestinski lideri su već odbili predlog, optužujući Trampa da je naklonjen Izraelu nakon niza njegovih poteza koji su na njihovu šteti bili u korist Izraela.

U planu se poziva na četvorogodišnje zamrzavanje izgradnje novih izraelskih naselja, a tokom tog perioda pregovaralo bi se o detaljima sveobuhvatnijeg sporazuma. Međutim, ostalo je nejasno da li bi zamrzavanje izgradnje naselja bilo podruženo u slučaju da konačni dogovor ne bude postignut u roku od četiri godine.

Preporučujemo za Vas