Reakcije na Trampov "plan vijeka": Politički cirkus, zavjera, sramota

"Trampova objava je agresivna i rasplamsaće mnogo bijesa", rekao je predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri
4773 pregleda 1 komentar(a)
Tramp i Netanjahu, Foto: AP
Tramp i Netanjahu, Foto: AP

Palestinski pokret Hamas oglasio se povodom "istorijskog plana" predsjednika SAD Donalda Trampa za mir na Bliskom istoku, navodeći da je reč o agresivnim predlozima u vezi sa Jerusalimom. Libanski pokret Hezbolah odbacio je Trampov plan, jer on znači "uništavanje prava Palestinaca". Abas nazvao plan "zavjerom". Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštava da je plan američkog predsjednika pokušaj da se ukrade palestinska zemlja.

"Trampova objava je agresivna i rasplamsaće mnogo bijesa", rekao je predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri povodom Trampovog plana na 80 strana.

Izjavu predsjednika SAD o tome da će Palestinci dobiti prijestonicu u istočnom dijelu Jerusalima tumače kao koještariju, prenosi RTS.

"Jerusalim će uvijek biti zemlja Palestinaca... Palestinci će se suprotstaviti ovom planu", dodao je Abu Zuhri.

Husam Zomlot, palestinski izaslanik u Velikoj Britaniji, opisao je predloge Donalda Trampa kao "politički cirkus" i "prevaru".

"Tramp je upravo ubio izglede za dogovor dvije države", rekao je Zomlot za SAD odbacujući plan.

Zomlot je rekao da Palestinci imaju svoju viziju kako postići mir.

"Put naprijed je vrlo poznat. Izrael mora da okonča okupaciju koja je započeta 1967. Jednostavno je", rekao je palestinski izaslanik.

Širom Pojasa Gaze održani su protesti protivljenja Trampovom planu, a tokom demonstracija paljene su i fotografije američkog predsjednika.

Hezbolah: Plan sramote

Hezbolah je optužio arapske države za saučesništvo u "planu sramote" koji sluti na "zlo u regionu".

"Projekat nagodbe po ovom sporazumu jedan je od najvećih opasnosti i ima za cilj da eleminiše pravo na povratak i liši pravo Palestinaca na sopstvenu zemlju, kao i da stvori socijalne i demografske tenzije i pobunu koja služi interesima neprijatelja i ekspanzionističkim ciljevima", naveo je pokret u saopštenju.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas nazvao je plan predsjednika SAD "zavjerom" i poručio Trampu i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da "ljudska prava nisu na prodaju".

"Rekao sam Trampu i Netanjahuu: Jerusalim nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i oko njih nema cjenkanja. A vaš plan, zavjera, neće proći", naveo je Abas u televizijskom obraćanju.

Turska je odbacila Trampov plan za Bliski istok navodeći da u njemu vidi namjeru da se ukrade palestinska zemlja i uništavanje pokušaja da se osnuje Palestinska država.

"Ovaj plan je plan aneksije koji ima za cilj da ubije dva državna rješenja i krađu palestinskih zemalja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.