SASTANAK U KAIRU

Arapska liga odbacila Trampov "Sporazum vijeka"

Arapski lideri su obećali da neće sarađivati s američkom administracijom na primjeni plana
948 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i Netanjahu, Foto: AP
Tramp i Netanjahu, Foto: AP

Arapska liga je danas saopštila da odbacuje plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koji je u utorak u Bijeloj kući predstavio predsjednik SAD Donald Tramp, označivši ga "nefer" prema Palestincima.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige sastali su se danas u Kairu u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, na zahtjev Palestinaca, nakon što su oni odbacili taj američki plan, takozvani Sporazum vijeka.

Organizacija je u saopštenju izdatom poslije sastanka navela da takođe "odbacuje sporazum SAD-Izrael jer ne poštuje fundamentalna prava i aspiracije palestinskog naroda" i da on neće dovesti do pravednog sporazuma o miru.

Kako je navedeno, arapski lideri su obećali "da neće sarađivati s američkom administracijom na primjeni tog plana", prenio je Frans pres.

Arapski zvaničnici su uz to insistirali na potrebi za rješenjem po modelu dvije države, odnosno stvaranju države Palestine u granicama prije rata 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Taj dio Jerusalima Izrael je osvojio u Šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

U istom ratu osvojena je i Zapadna obala i pojas Gaze.

Palestinci na tim teritorijama namjeravaju da osnuju nezavisnu državu.

Trampovim planom se predviđa aneksija svih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i doline Jordana koja čini četvrtinu te teritorije.

Planom se takođe cijeli Jerusalim označava "nedjeljivim" glavnim gradom Izraela i predlaže stvaranje glavnog grada moguće palestinske države u predgrađu istočnog Jerusalima.

Abas je prethodno danas zaprijetio prekidom svih odnosa, uključujući bezbjednosne "između Palestinske uprave s jedne strane i Izraela i SAD s druge", označivši američki plan "kršenjem Sporazuma Oslo" koji je potpisan između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije 1993. godine.

Izraelski zvaničnici izrazili su nadu da će se zbog odbijanja Arapske lige SAD lakše saglasiti s unilateralnom izraelskom aneksijom djelova Zapadne obale, prenijeli su izraelski mediji.

Preporučujemo za Vas