Prvi smrtni slučaj od koronavirusa van Kine

Pojava koronavirusa potvrđena je u više od 25 zemalja širom svijeta, a broj oboljelih porastao je na 14.300
4868 pregleda 1 komentar(a)
Do sada od virusa umrlo 305 ljudi, Foto: AP, AP
Do sada od virusa umrlo 305 ljudi, Foto: AP, AP
Ažurirano: 02.02.2020. 09:39h

Broj žrtava koronavirusa porastao je na 305, a zabilježen je i prvi smrtni slučaj van Kine - na Filipinima, gdje je preminuo kineski državljanin (44) iz Vuhana pošto mu je konstatovana teška upala pluća.

Pojava koronavirusa potvrđena je u više od 25 zemalja širom svijeta, a broj oboljelih porastao je na 14.300, prenosi CNN.

Brojne države organizovale su avionski prevoz za svoje građane koji se trenutno nalaze u zonama gdje se pojavio virus, a uvode se i druge preventivne mjere, poput dvonedjeljnog karantina i zabrane letova u Kinu.

Kineski premijer Li Kećijang pozvao je proizvođače da pojačaju proizvodnju medicinske opreme neophodne za kontrolu virusa i upozorio da prodavnice i lanci snabdijevanja ne smiju da budu zatvoreni, prenosi Tanjug.

Filipini, Vijetnam i Novi Zeland su uveli zabranu putovanja u Kinu, ali i zabranu dolaska kineskih državljana u te zemlje, prenosi Rojters.

Najveći broj zaraženih i preminulih zabilježen je u Vuhanu, odakle je virus i potekao, i provinciji Hubei gdje se taj grad nalazi.

SAD i Australija najavile su da će zabraniti ulazak svim strancima koji su nedavno bili u Kini. Prije toga slične restrikcije najavile su Rusija, Japan, Pakistan i Italija, piše BBC.

Bonus video: