PREDIZBORI DEMOKRATSKE STRANKE ZA KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA SAD

Sanders pobijedio u Nju Hempširu: "Početak kraja Donalda Trampa"

Sanders je osvojio je 26 odsto glasova, dok je bivši gradonačelnik Saut Benda u državi Indijana, Pir Butidžidž osvojio 24,4 odsto. Na trećem mjestu je bila senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar sa 19,7 odsto glasova
3141 pregleda 3 komentar(a)
Sanders, Foto: BETA/AP
Sanders, Foto: BETA/AP

Američki senator Bernie Sanders proglasio je pobjedu u američkoj državi Nju Hempšir, nakon što je sa malom razlikom pobijedio Pita Butidžidža na predizborima Demokratske stranke za njihovog kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim DRžavama (SAD).

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) Sanders, koji je vodio prema predizbornim anketama, osvojio je 26 odsto glasova, dok je bivši gradonačelnik Saut Benda u državi Indijana, Butidžidž osvojio 24,4 odsto.

Na trećem mjestu je bila senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar sa 19,7 odsto glasova.

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren i bivši potprejsednik SAD Džo Bajden, dvoje nekadašnjih favorita, su završili na četvrtom i petom mjestu.

Sedamdestosmogodišnji Sanders rekao je da njegova pobjeda označava "početak kraja Donalda Trampa".

Uprkos skromnom odazivu, Sanders je uspio da privuče dovoljno glasova da postane novi glavni kandidat demokrata, dok je bivši potpredsjednik Džo Bajden ranije napustio Nju Hempšir i otišao u Južnu Karolinu da dalje vodi kampanju u okviru unutarpartijske trke.

Rezultati u Nju Hempširu pokazuju da će Sanders dobiti devet od 24 delegata koji će predstavljati tu američku državu na konvenciji Demokratske stranke u julu, gdje partija imenuje svog predsjedničkog kandidata na osnovu osvojenog broja delegata iz svih država.

Iako je pobijedio u Nju Hempširu, očekuje se da će Sanders dobiti isti broj glasova delegata kao i Butidžidž zbog načina raspodjele delegata u toj američkoj državi, prenosi RSE.

Izbori u Nju Hempširu uslijedili su osam dana nakon haotičnog biranja u Ajovi gdje nije proglašen pobjednik zbog tehničke greške u prebrojavanju glasova.

Sanders i Butidžidž su bili tamo izjednačeni i obojica su tražili novo prebrojavanje glasova.

Poslije predizbora Demokratske stranke u Nju Hempširu, drugoj državi gdje su održani, sinoć su od dalje trke odustali kandidati Endru Jang i Majkl Benet.

Poslije Nju Hempšira većina kandidata će se posvetiti državi Nevada gdje su predizbori planirani za 22. februar, sedam dana kasnije je Južna Karolina, dok je 3. marta na rasporedu "super utorak" kada se u jednom danu obavljaju izbori u više američkih država i može da se osvoji najveći broj glasova delegata.