Tramp nalaže Pentagonu da formira Svemirske snage

Američki predsjednik je svemir označio kao pitanje nacionalne bezbjednosti navodeći da ne želi da "Kina i Rusija i druge zemlje budu ispred" SAD
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2018. 18:05h

Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je da će dati uputstvo Pentagonu da formira Svemirske snage kao odvojenu službu oružanih snaga. "Imaćemo Svemirske snage", rekao je danas Tramp i dodao da će one biti odvojen, ali jednak rod vojske. Kako je rekao, Sjedinjene Države biće daleko ispred ostalih u svemiru, a namjerava i da oživi zamrli nacionalni svemirski program. Američki predsjednik je svemir označio kao pitanje nacionalne bezbjednosti navodeći da ne želi da "Kina i Rusija i druge zemlje budu ispred" SAD.

Nove Svemirske snage biće pod komandom načelnika združenog generalštaba Džozefa Danforda.

On je takođe obećao da će uskoro vratiti SAD na Mjesec i da će stići do Marsa. Tramp je ovo rekao u prisustvu potpredsjednika Majka Pensa, direktora američke svemirske agencije NASA Džia Brajdenstina, bivšeg astronauta Baza Oldrina i članova njegovog Nacionalnog svemirskog savjeta. Tramp je danas potpisao novu direktivu za smanjenje broja satelita u svemiru. Nova politika predviđa osiguranje bezbjednog okruženja u orbiti gdje se pojačava saobraćanje satelita. Takođe se uspotavljaju nova uputstva za dizajn satelita i njihov rad da bi se izbjegli sudari i kvarovi svemirskih letjelica. Na čelu nedavno obnovljenog Nacionalnog svemirskog savjeta je potpredsjednik Majk Pens. Izvršni sekretar savjeta Skot Pejs rekao je novinarima prije sastanka da svemir postaje sve popunjeniji i da su sadašnje smernice nedovoljne da izađu na kraj sa tim izazovom.

Bonus video: