odluka pojačala podjele između predsjednika i poslanika Kongresa

Tramp uzeo Vojsci 3,8 milijardi dolara da bi gradio zid na granici sa Meksikom

Američki predsjednik je u više navrata tvrdio da će Meksiko plati njegov obećani "veliki prelijepi zid", ali to se nije dogodilo.
1401 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Pentagon je u četvrtak skresao milijarde dolara za finansiranje 17 aviona Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva i drugih vojnih programa kako bi oslobodio novac za izgradnju graničnog zida između SAD i Meksika koji dugo zahtijeva predsjednik Donald Tramp, ljuteći time ne samo Demokrate nego i "vojne jastrebove" u redovima njegovih Republikanaca.

Sekretar SAD za odbranu Mark Esper odobrio je 3,8 milijardi dolara na zahtjev Ministarstva za unutrašnju bezbjednost za taj zid, a Pentagon je priznao da bi moglo doći do dodatnih smanjenja vojnih izdataka da bi se osiguralo finansiranje obećanja još iz Trampove predizborne kampanje.

Odluka donijeta u četvrtak samo je pojačala oštre podjele između Trampa i poslanika Kongresa koji su se usprotivili korišćenju vojnih finansija za izgradnju zida. Tramp je u više navrata tvrdio da će Meksiko plati njegov obećani "veliki prelijepi zid", ali to se nije dogodilo.

"Današnji zahtjev za reprogramiranje još jednom potvrđuje da je predsjednik opsjednut ispunjavanjem predizbornih obećanja na štetu naše nacionalne bezbjednosti", rekao je u poslanik Demokrata Adam Smit iz Vašingtona, predsjednik nadleđnog odbora Kongresa. "Ova vlada je već ukrala milijarde od Ministarstva odbrane kako bi započela izgradnju predsjednikovog zida i danas nastavlja lošu politiku".

Poslanik Mak Tornberi iz Teksasa, najviši Republikanac u Odboru, rekao je da Kongres ima ustavno ovlašćenje da utvrdi kako se troši novac za odbranu i da je "današnje reprogramiranje u suprotnosti s ustavnim ovlašćenjima Kongresa".

Uprkos protivljenju poslanika, Tramp nije imao nikakvih posljedica prilikom sličnih transfera prošle godine, kada je Pentagon otkazao desetine vojnih građevinskih projekata da bi oslobodio 3,6 milijardi dolara i prebacio 2,5 milijarde dolara novca iz borbe protiv droge.

Sve skupa, Tramp je obezbijedio nešto više od tri milijarde dolara za izgradnju graničnih barijera radeći kroz redovne kongresne kanale, podložne ograničenjima koja postavljaju poslanici. A koristio je razne organe za transfer i hitne slučajeve da prebaci još skoro sedam milijardi dolara na osnovu proglašavanja hitnih slučajeva, zatim od fonda za zapljenu novca koji oduzemaju vlasti i od finansiranja vojnih aktivnosti za borbu protiv droge.

Bob Salesis, zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu, rekao je novinarima u četvrtak da je najnoviji plan izgradnja ograde visine 30 stopa (devet metara) u šest pograničnih područja ka Meksiku. Rekao je da je Ministarstvo odbrane zaključilo da su to područja "jakog šverca droge". 

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost je prošlog mjeseca zatražilo od Pentagona da finansira izgradnju 435 kilometara graničnog zida po cijeni od oko 5,5 milijardi dolara, "u okviru napora za borbu protiv droge". Sekretar za odbranu Esper je odobrio dio toga.

Salesis je rekao da je moguće da će ove godine biti otkazano više projekata vojne izgradnje kako bi se novac dao za finansiranja zida.

Prošle godine Pentagon je smanjio finansiranje projekata za škole, streljane i objekti za održavanje u 23 države, 19 stranih zemalja i tri američke teritorije. To je uticalo na brojne projekte i izazvalo ogorčenje na Kapitolu.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nenci Pelosi i vođa Demokrata u Senatu Čak Šumer su u zajedničkoj izjavi ocijenili da "poslednji pokušaj krađe vojnog finansiranja koje je bio odobrio Kongres, podriva nacionalnu bezbjednost i podjelu vlasti predviđenu Ustavom".

Konkretno, najnovije kresanje plana je odnijelo novac za dva borbena aviona F-35 koje su tražili Republikanci iz Teksasa u Odboru Kongresa za odobrenja. Takođe finansiranje se smanjuje za osam bespilotnih letjelica "Riper", četiri transportna aviona C-130 Ratnog vazduhoplovstva, dva helikoptera Mornaričke pješadije "V-22 Ospri", kao i amfibijskih vozila, opremu Nacionalne garde i vojne kamione.

To su sve poslovi koje su poslanici tražili i računali da su ih dobili za svoje matične države jer se ta vozila tamo proizvode.

Preporučujemo za Vas