nova drastična mjera

Rusija u četvrtak zatvara granice za Kineze zbog epidemije

Mnogi Kinezi su u Rusiji kao turisti, studenti ili tamo rade. Ruski aerodromi se masovno koriste kao tranzitna tačka između Kine i Evrope
1562 pregleda 0 komentar(a)
Prva dva slučaja potvrđena u Rusiji, Foto: AP
Prva dva slučaja potvrđena u Rusiji, Foto: AP

Ruske vlasti su danas saopštile da će od četvrtka državljanima Kine biti zabranjen ulazak u Rusiju, što je nova drastična mjera u borbi protiv širenja epidemije novog koronvirusa koji izaziva upalu pluća.

"Ulazak kineskih državljana preko granica Rusije biće obustavljen počev od 20. februara za radna i privatna putovanja, i putovanja radi studija i turizma", izjavila je potpredsjednica Vlade Rusije, zadužena za zdravstvo Tatijana Golikova.

Ta zvaničnica, koja je na čelu grupe za borbu protiv novog soja koronavirusa "Covid-19", je rekla da je ta odluka donijeta "zbog pogoršavanja epidemije u Kini i jer kineski državljani i dalje dolaze u Rusiju".

Mnogi Kinezi su u Rusiji kao turisti, studenti ili tamo rade. Ruski aerodromi se masovno koriste kao tranzitna tačka između Kine i Evrope.

Rusija je ranije naložila zatvaranje oko 4.250 kilometara granice s Kinom, kao i obustavljanje željezničkih linija i smanjenje broja letova aviona prema kineskim gradovima.

Po posljednjem bilansu, u Kini je novim koronavirusom inficirano više od 72.000 ljudi od kojih je skoro 1.900 umrlo.

U Rusiji zvanično nema pacijenata s novim koronavirusom pošto su prošle nedjelje iz bolnice otpuštena jedina dva pacijenta, državljani Kine koji su, po ruskim ljekarima, imali blagu infekciju.