Broj novih slučajeva zaraze u Kini danima opada

Opada broj oboljelih od korone u Kini, u Južnoj Koreji i Japanu raste

Međutim, do porasta broja novih slučajeva zaraze došlo je u drugim zemljama, prije svega u Južnoj Koreji i Japanu, a ukupno je širom svijeta potvrđeno više od 76.000 oboljelih
1167 pregleda 0 komentar(a)
Koronavirus, Foto: BETA
Koronavirus, Foto: BETA

Kina je danas objavila da je došlo do daljeg smanjenja broja novooboljelih u epidemiji respiratorne infekcije izazvane virusom korona od kojeg je do sada umrlo više od 2.200 ljudi.

Međutim, do porasta broja novih slučajeva zaraze došlo je u drugim zemljama, prije svega u Južnoj Koreji i Japanu, a ukupno je širom svijeta potvrđeno više od 76.000 oboljelih.

Broj novih slučajeva zaraze u Kini danima opada. U prethodna 24 časa potvrđeno je 889 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji porastao na 75.465, najviše u provinciji Hubej odakle se virus raširio. Od virusa je u Kini umrlo još 118 osoba, a ukupan broj stradalih povećan je na 2.236.

Kina je prošle nedelje promijenila metodlogiju za potvrđivanje zaraze i umjesto čekanja laboratorijskih rezultata opredijelila se za utvrđivanje na licu mjesta, što je dovelo do znatnog povećanja broja oboljelih. Međutim, Kina od juče ponovo računa samo slučajeve zaraze potvrđene u laboratoriji.

Van Kine do sada je potvrđeno 1.000 slučajeva zaraze i 11 smrtnih ishoda.

Južna Koreja, koja je juče objavila prvi smrtni ishod od virusa, danas je saopštila da su zabilježena 52 nova slučaja, čime je broj zaraženih povećan na 156 osoba, i proglasila "zonu specijalne uprave" oko grada Daegu na jugoistoku zemlje, gdje je zabeležen skok u broju novoboljelih. U glavnom gradu Seulu zabranjena su ulična okupljanja.

Prva dva slučaja zaraze zabiljležena su u vojsci Južne Koreje koja ima 600.000 pripadnika. Oba zaražena vojnika nedavno su bila u gradu Daegu.

Broj ljudi u Japanu kod kojih je potvrđena zaraza povećan je na 727, a među njima su 634 osobe sa broda Dajmond Prinses koji je bio stavljen u karantin kod grada Jokohame.

Japan je saopštio da su umrle dvije osobe koje su bile na brodu, čime je broj stradalih u toj zemlji povećan na tri.

Poslednji putnici tog broda koji su bili negativni na novi virus danas otići sa njega, pošto je okončan dvonedeljni karantin koji su mnogi kritikovali. Desetine nezaraženih putnika biće prebačene avionima u svoje zemlje.

Većina članova posade i drugih putnika koji nisu završili 14-dnevni boravak u karantinu jer su u skorije vrijeme imali kontakt za zaraženim osobama za sada će ostati na brodu, ali će biti prebačeni u objekat japanske vlade, gdje će biti izolovani.

U Hongkongu je broj zaraženih povećan na 69, od kojih su dvije osobe umrle. U Makau je zaraza potvrđena kod 10 osoba. Hongkong i Makao su autonomne kineske teritorije.

U Singapuru su do danas potvrđena 84 slučaja zaraze, u Tajlandu 35, Tajvanu 24, uz jedan smrtni ishod, u Maleziji 22, a u Vijetnamu i Nemačkoj po 16.

U SAD je potvrđeno 15 slučajeva zaraze, a u Australiji 14. Jedna od osoba umrlih u Kini američki je državljanin.

U Francuskoj je zaraženo 12 osoba, od kojih je jedna umrla, a u Velikoj Britaniji, Kanadi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima po devet.

Potvrđeno je i da je u Iranu zaraženo pet osoba, od kojih su dve umrle.

Po tri osobe zaražene su u Italiji, Indiji i na Filipinima, gdje je jedna od njih umrla.

U Rusiji i Španiji su potvrđena dva slučaja zaraze, dok je u Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Egiptu, Nepalu, Šri Lanki i Kambodži oboljela po jedna osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija označila je bolest terminom COVID-19, u kojem se slova COVI odnose na koronavirus koji je izaziva, a D-19 na decembar 2019. godine, kada je epidemija počela.