Kina nadmašila SAD po broju novih milijardera

Epidemija koronavirusa u Kini napunila džepove vlasnicima kompanija za internet usluge
2982 pregleda 0 komentar(a)
Džek Ma najbogatiji među kineskim milijarderima, Foto: AP
Džek Ma najbogatiji među kineskim milijarderima, Foto: AP
Ažurirano: 27.02.2020. 09:16h

Kina je u proteklih godinu dana za tri puta nadmašila Sjedinjene Države po broju mladih milijardera, koji su se obogatili zahvaljujući ljekovima i Internet zabavi, industrijama koja su doživjele procvat usljed epidemije novog koronavirusa.

Kina, uključujući Hong Kong i Tajvan, proizvela je 182 nova milijardera tokom godinu dana do 31. januara i sada je ukupni broj milijardera u toj zemlji 799, pokazala je juče objavljena Hurun globalna lista bogataša. U proteklih godinu dana u SAD-u se prema toj listi pojavilo 59 novih milijardera.

U izvještaju se navodi da mada je epidemija novog koronavirusa u Kini usporila drugu po veličini ekonomiju na svijetu, ona je takođe povećala vrijednost akcija kineskih kompanija koje se bave Internet obrazovanjem i igricama i proizvodnjom ljekova i vakcina. Pošto je veliki broj Kineza prinuđen da boravi kod kuće usljed karantina i putnih ograničenja, potražnja za onlajn uslugama je porasla puneći džepove vlasnicima takvih kompanija.

Preduzetnici, specijalizovani za vakcine takođe su profitirali, navodi se u izvještaju Huruna. „Kina danas ima više milijardera od SAD i Indije zajedno”, kazao je Rupert Hugeverf, osnivač i predsjedavajući Huruna, dodajući da SAD imaju 629 milijardera, a Indija 137. Američki tajkuni su i dalje na vrhu liste po količini bogatstva, a osnivač Amazona Džef Bezos je treću godinu zaredom zadržao prvu poziciju sa bogatstvom od 140 milijardi dolara.

Džek Ma, vlasnik kineskog giganta za kupovinu preko interneta „Alibaba grupe” najbogatiji je među kineskim milijarderima sa imovinom koja se procjenjuje na 45 milijardi.

Uprkos trgovinskom ratu između Kine i SAD, Ren Žengfei, osnivač telekomunikacionog giganta Huavej, u protekloj godini je povećao bogatstvo za sedam odsto na 3 milijarde dolara što je otprilike u istoj ravni sa bogatstvom predsjednika SAD Donalda Trampa. Peking je već pet godina svjetska prijestonica bogataša, sa 110 milijardera u odnosu na Njujork gdje ih ima 98. Na trećem mjestu je Šangaj koji je tu poziciju preuzeo od Hong Konga.

Bonus video: