"IZBJEĆI SMRT NEDUŽNIH CIVILA I RASELJENIH"

Tramp i Erdogan pozvali Rusiju i Siriju da obustave ofanzivu u Idlibu

Tramp je Erdoganu izjavio saučešće zbog pogibije 33 turska vojnika u napadu pripisanom snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada
3017 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa jednog od susreta Erdogana i Trampa, Foto: Reuters
Detalj sa jednog od susreta Erdogana i Trampa, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2020. 21:27h

Predsjednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, pozvali su večeras Siriju i Rusiju da obustave vojnu ofanzivu u sirijskoj provinciji Idlib, saopštila je Bijela kuća.

"Lideri, koji su imali telefonski razgovor, usaglasili su se da Rusija i sirijski režim treba da obustave ofanzivu kako bi se izbjegla smrt nedužnih civila i raseljenih ljudi", dodaje se u saopštenju.

Tramp je Erdoganu izjavio saučešće zbog pogibije 33 turska vojnika u napadu pripisanom snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Turska vojska je kao odgovor sprovela danas napade na sjeverozapadu Sirije gdje je poginulo oko 20 sirijskih i prosirijskih boraca, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Gutereš: Humanitarna misija UN se priprema za Idlib

Humanitarna misija UN priprema se za put u sirijsku provinciju Idlib, izjavio je večeras generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Generalni sekretar UN je kratko odgovorio na novinarsko pitanje o misiji UN, ali nije naveo detalje o sastavu misije, ni kada bi ona bila poslata u Siriju.

Diplomatski izvori saopštili su da bi misija mogla da bude upućena naredne nedjelje a imala bi predstavnike nekoliko agencija UN.

Oko 950.000 ljudi, od kojoj 500.000 djece napustilo je svoje domove zbog sukoba u Idlibu.

"Najhitnije je uspostaviti neposredni prekid vatre kako situacija ne bi postala potpuno van kontrole", rekao je Gutereš i ponovio da je od suštinskog značaja prekid sukoba.