Preminuo još jedan ljekar iz Vuhana, i papa testiran na koronavirus

Ukupan broj mrtvih je 3.119, od čega je 2.936 u Kini. Najveći broj mrtvih bilježe, nakon Kine, Iran sa 66 mrtvih i Italija s 52 žrtava epidemije
4482 pregleda 2 komentar(a)
Papa Franjo već danima prehlađen, Foto: AP
Papa Franjo već danima prehlađen, Foto: AP

Evropske vlade i kompanije su pokušale naći načine kako bi širenje novog koronavirusa stavile pod nadzor dok broj zaraženih stalno raste.

Prema najnovijim informacijama zaraženo je više od 90.000 ljudi širom svijeta. Najviše zaraženih je u Kini (80.000), a slijede Južna Koreja (skoro 5.000), Italija (2.000) i Iran (1.500).

Ukupan broj mrtvih je 3.119, od čega je 2.936 u Kini. Najveći broj mrtvih bilježe, nakon Kine, Iran sa 66 mrtvih i Italija s 52 mrtvih.

Dvoje članova korejske vjerske sekte Shincheonji, koja je u centru zaraze u Južnoj Koreji, posjetili su Vuhan dok se zaraza širila njime i tamo se zarazili bolešću.

Virus su prenijeli u Južnu Koreju, a više od pola zaraženih u Južnoj Koreji je dio sekte. Predali su popis od 310.000 članova vlastima Južne Koreje. Vlasti će ih sve pregledati, prenosi Indeks.

Prema pisanju kineskih medija, preminuo je još jedan ljekar iz Vuhana.

Dr Mei Žongming bio je kolega Lija Venlijanga, ljekara koji je preminuo od koronavirusa nekoliko sedmica nakon što je prvi pokušao upozoriti na epidemiju.

Testiran i papa Franjo

Papa je već nekoliko dana prehlađen, a s obzirom na to da se prije pet dana rukovao i grlio s ljudima na Trgu svetog Petra, mnogi su se pitali šta mu je. S obzirom da mu prehlada ne prolazi već danima, ima temperaturu i kašlje, i on je napravio test na koronavirus, a rezultat je negativan, objavio je Il Messaggero.

Papin portparol nije želio da komentariše ovu vijest, prenosi Gardijan.

Bonus video: