Finansijski paket iz fondova IDA, IBRD i IFC, biće koordiniran na globalnom nivou

Svjetska banka najavljuje do 12 milijardi dolara pomoći za odgovor na COVID-19

To je pomoć zemljama članicama Svjetske banke "u preduzimanju efikasne akcije kao odgovor na, ili tamo gde je moguće, na smanjenje tragičnih posledica koronavirusa", piše u saopštenju
569 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2020. 14:34h

Grupa Svjetska banka je danas saopštila da, budući da se novi koronavirus koji izaziva bolest nazvanu "COVID-19", proširio na više od 60 zemalja, stavlja na raspolaganje inicijalni paket od 12 milijardi američkih dolara kao neposrednu podršku zemljama koje se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama izbijanja te zaraze u svijetu.

To je pomoć zemljama članicama Svjetske banke "u preduzimanju efikasne akcije kao odgovor na, ili tamo gde je moguće, na smanjenje tragičnih posledica koronavirusa", piše u saopštenju.

Kroz taj novi paket pomoći po ubrzanoj proceduri, Grupa Svjetska banka pomoći će zemljama u razvoju da ojačaju zdravstvene sisteme, uljučujući bolji pristup zdravstvenim uslugama kako bi se zaštitili ljudi od epidemije, zatim pojačalo praćenje bolesti, unapijredile intervencije u oblasti javnog zdravlja, te kako bi se radilo sa privatnim sektorom radi smanjenja uticaja na privredu.

Finansijski paket iz fondova IDA, IBRD i IFC, biće koordiniran na globalnom nivou kako bi se pružila podrška odgovorima u pojedinačnim zemljama.

Paket podrške u vezi s koronavirusom staviće na raspolaganje inicijalna sredstva u vrednosti do 12 milijardi dolara od čega su osam milijardi nova sredstva i to po ubrzanoj proceduri.

U okviru tog paketa je 2,7 milijardi dolara novih sredstava iz fonda IBRD, 1,3 milijarde iz fonda IDA, uz dodatnih dve milijarde dolara postojećeg portfolija Svetske banke, kao i čest milijardi sredstava IFC, uključujući dve milijarde iz postojećih fondova namijenjenih trgovini.

Predviđene su i savjetodavne aktivnosti u oblasti javne politike i tehnička pomoć uz oslanjanje na globalnu ekspertizu i poznavanje prilika na nivou zemalja.

"Radimo na obezbjeđivanju brzog i fleksibilnog odgovora zasnovanog na potrebama zemalja u razvoju suočenih sa širenjem virusa", rekao je predsjednik Grupe Svjetska banka Dejvid Malpas.

Kako je objasnio, to uključuje hitno finansiranje, savjete u oblasti javne politike, i tehničku pomoć, a nadovezujući se na postojeće instrumente i ekspertizu Grupe Svetska banka kako bi se pomoglo zemljama da odgovore na krizu.

Finansijski paket obezbijediće donacije i jeftine zajmove iz fondova IDA zemljama s niskim prihodima i kredite IBRD zemljama sa srednjim prihodima, uz korišćenje svih instrumenata Svetske banke uz procesuiranje po ubrzanoj proceduri.

Međunarodna finansijska korporacija, dio Grupe Svjetska banka koji radi sa privatnim sektorom, obezbijediće svojim klijentima neophodnu podršku da nastave sa poslovanjem i održe radna mjesta.

Podrška Svetske banke pokriće niz intervencija namijenjenih jačanju zdravstvenih usluga i primarne zdravstvene zaštite, unaprjeđenju praćenja i izveštavanja o bolesti, obuci zdravstvenih radnika na prvoj liniji, podršci angažovanju zajednice da se održi povjerenje javnosti, i boljem pristupu liječenju najsiromašnijih pacijenata.

IFC će raditi s klijentima komercijalnim bankama kako bi se povećale linije za finansiranje trgovine i radnog kapitala, a takođe će pružiti direktnu podršku svojim korporativnim klijentima, uz fokus na strateške sektore uključujući medicinsku opremu i farmaceutske proizvode, da bi se održali lanci nabavke i smanjili negativni rizici.

"Zemlje se suočavaju sa različitim stepenom rizika i osjetljivosti na korona virus, te će im biti neophodna i različita vrsta podrške. Podrška Grupe Svjetska banka daće prioritet najsiromašnijim zemljama i onima sa visokim rizikom a niskim kapacitetima", navela je Svjetska banka i najavila će, kako se novi koronavirus i njegove posledice budu širile, prilagođavati svoj pristup i sredstva prema potrebi.

Preporučujemo za Vas