OD 15. MARTA

Lavrov: Rusko-turske zajedničke patrole autoputem M4 u Idlibu u Siriji

Ministri spoljnih poslova dvije zemlje rekli su da sporazum uključuje prekid vatre koji mora da stupi na snagu noćas u ponoć duž postojećih borbenih linija
978 pregleda 0 komentar(a)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin
Ažurirano: 05.03.2020. 20:34h

Ruska i turska vojska će od 15. marta sprovoditi zajedničke patrole na sirijskom autoputu M4, strateška osovina koja prolazi kroz oblast Idliba, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Zajedničke rusko-turske patrole na autoputu M4 počinju 15. marta", rekao je Lavrov čitajući glavne tačke sporazuma o prekidu vatre u Sirijskoj provinciji Idlib dogovorenog na današnjem višesatnom sastanku ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Kremlju.

Ministri spoljnih poslova dvije zemlje rekli su da sporazum uključuje prekid vatre koji mora da stupi na snagu noćas u ponoć duž postojećih borbenih linija. 

Prema sporazumu takođe se predviđa postavljanje bezbjednosnog koridora širokog 12 kilometara duž autoputa M4. Koridorom će zajedno patrolirati ruske i turske trupe, od 15. marta.

Putin i Erdogan objavili su danas u Moskvi da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u sjeverozapadnoj Siriji i najavili da će prekid vatre stupiti na snagu u Idlibu noćas u ponoć.  Oni nisu dali više detalja, ali su rekli da će njihovi ministri spoljnih poslova kasnije pročitati zajednički dokument.

Preporučujemo za Vas