Drastične mjere u borbi protiv virusa

Vladin dekret koji je stupio na snagu u četvrtak nalaže tradicionalno prisnim Italijanima da se ne rukuju, grle i da se ne približavaju jedni drugima na manje od metar razdaljine
6501 pregleda 3 komentar(a)
Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su i u Rimu, Foto: AP
Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su i u Rimu, Foto: AP

Širenje koronavirusa stvorilo je nove barijere između svjetskih regiona i naroda, zatvorilo Crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu, doprinijelo kolapsu britanske aviokompanije i spriječilo Italijane da posjećuju rođake u staračkim domovima. Dok Kina, nakon napornih nedjelja, djeluje kao da pobjeđuje u skupoj i epskoj borbi protiv novog virusa, bitka se tek zahuktava u drugim oblastima širom svijeta, pogađajući milijarde ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve države da „odvrate virus“ naglašavajući da je sada 17 puta više novih slučajeva izvan Kine nego u toj zemlji. Do sada je virusom zaraženo 97.000 ljudi, a umrlo ih je preko 3000.

„Virus ne prepoznaje rasu i uvjerenja. Napada sve nas, jednako“, kazao je Ijan Mekej koji proučava viruse na Univerzitetu u Kvinslendu u Australiji. „Suočeni smo sa pandemijom“. Kineski proizvođači počeli su da otvaraju fabrike, ali je virus izazvao podizanje barijera u drugim djelovima svijeta. U Italiji, od četvrtka su na deset dana zatvorene škole i univerziteti. Ljubitelji sporta neće smjeti da uđu na stadione do 3. aprila. Usljed zatvaranja škola u cijeloj zemlji, o djeci se uglavnom brinu babe i djedovi, što sa druge strane podriva napore vlade da zaštiti starije Italijane od virusa koji je za njih najveća prijetnja. Italija, kako navodi AP, ima najstariju populaciju nakon Japana.

Parkovi u Rimu juče su bili preplavljeni djecom u društvu baka i djedova. Lorenco Romano, koji sprema ručak za svoju unučad, kazao je da postoji pozitivna strana te situacije.

„Sve u svemu srećan sam, jer više vremena provodimo zajedno“.

Vladin dekret koji je stupio na snagu u četvrtak nalaže tradicionalno prisnim Italijanima da se ne rukuju, grle i da se ne približavaju jedni drugima na manje od metar razdaljine. „Upravo sam srela jednog komšiju i poljubila sam ga, ali juče kada sam željela da jednog od mojih prijatelja poljubim u znak pozdrava zaustavio me je i pitao jesam li luda“, kazala je za Rojters jedna žena u Milanu koja je željela da ostane anonimna.

Italija je takođe uvela privremene restrikcije na posjete rođacima u staračkim domovima i pozvala starije osobe da ne izlaze ukoliko nije apsolutno neophodno. Virus se već proširio sa sjevera, a novi slučajevi su prijavljeni u Rimu i na Siciliji. „Svi smo zabrinuti, ali bez panike i histerije”, kazao je stanovnik Rima Fjama Volpini. Italija, epicentar epidemije u Evropi registrovala je 107 smrtnih slučajeva, isto koliko i u Iranu, gdje su takođe zatvorene škole i univerziteti. U borbi protiv epidemije, Islamska Republika je uvela kontrolne punktove kako bi ograničila putovanje između velikih gradova. Iranci su takođe dobili savjete da smanje upotrebu papirnih novčanica. Usljed niza loših vijesti, iranski predsjednik Hasan Rohani je pozvao državnu televiziju da emituje „veselije programe“ kako bi zabavili one koji moraju da borave kod kuće. „Pozivan sve umjetnike, naučnike, psihologe i sve koji uveseljavaju ljude, da se aktiviraju na društvenim mrežama“, kazao je Rohani. „Danas riječi koje umaraju ljude nijesu potrebne“.

Crkva Hristovog rođenja juče je bila zatvorena za desetine hiljada posjetilaca i vjernika koji su došli uoči uskršnjih praznika sljedećeg mjeseca. Saudijska Arabija je zabranila svojim građanima pristup nasvjetijim mjestima u islamskom svijetu. U Sjedinjenim Državama, gdje je 11 osoba preminulo od virusa, stotine ljudi su stavljene u karantin nakon što su otkriveni novi slučajevi u predgrađu Njujorka. Na mnogim mjestima, kupci su ispraznili rafove sa sredstvima za dezinfekciju ruku i maskama za lice. Francuska je odlučila da uvede regulatorne mjere kako bi spriječila povećanje cijena sredstava za dezinfekciju.

U Južnoj Koreji, gdje je najveći broj zaraženih slučajeva poslije Kine, izvoz maski je zabranjen od danas, a građani će moći da kupuju dvije maske dnevno.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džon Un poslao je pismo južnokorejskom predsjednik Mun Džae-inu kako bi izrazio saosjećanje zbog zdravstvene krize. Zvaničnici u Seulu su naveli da je Kim „naglasio čvrsto prijateljstvo i povjerenje prema predsjedniku Munu i kazao da će nastaviti da tiho upućuje najbolje žele u cilju suzbijanja epidemije“. Ostalo je nejasno da li je to pismo pokušaj poboljšanja napetih odnosa između dvije Koreje.

Prvi slučajevi u RS i Sloveniji

Prvi slučajevi zaraženih koronavirusom prijavljeni su juče u Republici Srpskoj i Sloveniji. U RS su zaraženi muškarac koji se krajem prošlog mjeseca vratio iz Italije, gdje je boravio na privremenom radu, i njegov sin.

Ministar zadravlja RS Alen Šeranić rekao je da se zaraženi muškarac i dijete osećaju dobro i da imaju blage simptome. Vlasti u RS pokušavaju da dođu do svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima a saopšteno je da će osnovna škola u koju ide oboljeli dečak biti zatvorena naredna dva dana. Takođe, sva djeca u toj školi će biti testirana na koronavirus.

U Sloveniji su takođe potvrđena dva slučaja. Ministar zdravlja te zemlje Aleš Šabeder je rekao da je prva zaražena osoba stigla u Sloveniju iz Maroka, preko Italije, a da je druga osoba bila u kontaktu sa prvim pacijentom.

Bonus video: