Inkubacija može trajati duže od 14 dana

Da li je koronavirus znatno duže zarazan?

Ako je period inkubacije virusa zaista znatno duži od 14 dana, to bi moglo drastično uticati na napore za suzbijanje epidemije
8603 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Milana, Foto: AP
Detalj iz Milana, Foto: AP

Širom svijeta korona-virusom je zaraženo više od 100 000 ljudi. Zdravstvene vlasti su zabrinute zbog nejasnih puteva infekcije i indikacija da inkubacija ovog virusa može biti - i do mjesec dana.

Period inkubacije novog virusa, odnosno vrijeme između infekcije i pojave simptoma, obično traje od dva do 14 dana, pa s tim računaju i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), njemački institut Robert Koh i Ministarstvo zdravlja u Njemačkoj. Zbog toga se sumnjivi slučajevi izoluju u karantinu na dvije nedjelje.

Prvi simptomi se najčešće pojave poslije tri dana, otkrio je vodeći kineski epidemiolog Cong Nan Šan, šef Nacionalnog tima stručnjaka za suzbijanje ove plućne bolesti. Njegov tim je ispitao 1.099 slučajeva iz 552 bolnice u Kini.

Međutim, ovo su preliminarni rezultati koji moraju dodatno da istraže, rekao je Cong Nan Šan, koji je 2003. otkrio korona-virus SARS.

U rijetkim slučajevima, period inkubacije za novi korona-virus može biti i do 24 dana, pokazala je studija objavljena 9. februara 2020. na medicinskoj istraživačkoj platformi medRxiv. Tamo piše:

„Medijana perioda inkubacije bila je 3,0 dana (raspon od 0 do 24 dana)." Меdiјana nekog konačnog niza brojeva se dobija tako što se brojevi poređaju po veličini i uzme srednji član tog niza.

Različiti organizmi reaguju različitom brzinom

Po mišljenju Tomasa Pičmana, molekularnog virologa u centru za eksperimentalna i klinička istraživanja infekcija Twincore u Hanoveru, nije iznenađujuće da različiti pacijenti različito reaguju na patogene i da se periodi inkubacije znatno razlikuju:

„Virusi imaju različita svojstva, kako se šire u tijelu zaraženog i istovremeno suzbijaju imunitet. Simptomi su signal tijela da je prepoznao virus. Proces koji traje do tada može da traje različito", rekao je Pičman u intervjuu za DW.

Polako postaje jasnije da pojedinačno postoje znatno duži periodi inkubacije, kaže prof. Jonas Šmit-Šanazit iz Njemačkog centra za istraživanje infekcije koji okuplja 500 stručnjaka širom Njemačke. Ali velika većina zaraženih pokazala je simptome već poslije nedjelju dana, kaže on i dodaje:

„Učimo, ovo je bio nepoznati virus. Sada ima sve više pacijenata i podataka. Postoji mali broj slučajeva - to se mora naglasiti - kod kojih period inkubacije može biti i duži - i do mjesec dana".

Šta znači značajno duži period inkubacije?

Međutim, ako je period inkubacije virusa zaista znatno duži od 14 dana, to bi moglo drastično uticati na napore za suzbijanje epidemije. Jer, karantin od 14 dana ne bi bio dovoljan. Na primjer, kada se mnogi kineski radnici vrate sa dvonedjeljnog prinudnog odmora, to bi moglo dovesti do drugog talasa infekcija.

Japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato je zato zahtijevao od svih putnika i članova posade kruzera „Diamond Princess" da nakon dvonedjeljnog karantina na brodu ostanu kod kuće još dvije nedjelje. Jer kod dvojice Australijanaca virus je pronađen poslije odlaska sa broda, iako su testovi na kruzeru bili negativni.

Nisu razumljivi načini infekcije

Pored indicija o dužem periodu inkubacije, SZO je zabrinuta i zbog često nerazumljivih puteva infekcije i onih infekcija kod kojih ne postoji jasna epidemiološka veza, izjavio je nedavno na Tviteru generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrajesus.

On kaže da su se mnogi inficirali mada nisu bili u Kini, niti su bili u kontaktu s nekim kod koga je ustanovljna infekcija korona-virusom SARS-CoV-2. Time se podstiče već raširena pretpostavka - da ljudi koji imaju slabe ili nikakve simptome mogu dalje širiti korona-virus.