Avganistanska „igra prijestola” prijeti mirovnom procesu

Dok je avganistanski predsjednik polagao zakletvu za drugi mandat, njegov rival Abdulah Abdulah održao paralelnu inauguraciju
1280 pregleda 0 komentar(a)
Gani je nakratko prekinuo ceremoniju zbog raketnih napada na utvrđenje, Foto: AP
Gani je nakratko prekinuo ceremoniju zbog raketnih napada na utvrđenje, Foto: AP

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani juče je položio zakletvu za drugi mandat, ali je ceremoniju poremetio raketni napad na predsjednički kompleks dok je njegov rival takođe održao ceremoniju inauguracije u napetom političkom sporu koji prijeti da ugrozi proces koji bi okončao 18-godišnji rat u toj zemlji.

Gani i i bivši izvršni šef države Abdulah Abdulah tvrde da su zakoniti lideri Avganistana nakon spornih izbora u septembru, što prijeti da izazove politički haos svega nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države i talibani potpisali istorijski dogovor o povlačenju međunarodnih snaga koje predvode SAD.

Planirane jutarnje ceremonije su odložene, dok su gosti čekali, a specijalni izaslanik SAD Zalmaj Halilzad pokušao da u posljednjem trenutku posreduje u dogovoru dugogodišnjih političkih rivala, ali nije bilo izvještaja o bitnijim pomacima.

Gani je na kraju polažio zakletvu na ceremoniji kojoj su prisustvovale strane diplomate uključujući Halilzada i komandanta NSTO snaga Skota Milera.

Abdulah je održao ceremoniju u svom utvrđenju kojem su prisustvovale njegove pristalice, prenio je Rojters.

Ganijevu ceremoniju privremeno je prekinuo zvuk dvije rakete koje su pogodile obode predsjedničkog kompleksa u Kabulu u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su rakete lansirane iz automobila i da je povrijeđen jedan policajac. Dok su gosti na ceremoniji u panici tražili zaklon, Gani je prekinuo obraćanje i rekao: „Ne plašite se od nekoliko eksplozija, ostanite na svojim mjestima”.

Gani je zatim nastavio govor i kazao da je njegova vlada neće uključivati samo članove njegovog političkog tabora, ali će sadašnji kabinet nastaviti da obavlja dužnost naredne dvije nedjelje. On planira da kompletira pregovarački tim za razgovore sa talibanima koji traže oslobađanje 5000 zatvorenika, što je Gani odbio.

Uprkos Ganijevom saopštenju, mnoge diplomate i analitičari smatraju da je ovo najveći najgori trenutak za političku krizu.

„Ovo je najgori mogući scenario”, kazao je Majkl Kugelman, zamjenik direktor programa za Aziju u Vilson Centru. „Pitanje je kako natjerati dvije odvojene avganistanske vlade da uđu u već složene pregovore sa talibanima”, kazao je Kugelman.

Avganistanska vlada bi trebalo da pripremi pregovore sa talibanima, nakon što je 29. februara postignut sporazum o povlačenju američkih vojnika poslije 18 godina rata. Američke i druge zapadne diplomate su kazale za Rojters da bi dogovor između Ganija i Abdulaha morao biti brzo postignut kako bi se izbjeglo imenovanje paralelnih vlada. „Ovo je totalni haos, dvojica muškaraca odbijaju da pregovaraju”, kazao je za britansku agenciju jedan američki zvaničnik u Kabulu.

Državna izborna komisija je prošlog mjeseca saopštila da je Gani zadržao vlast pobijedivši na izborima 28. septembra. Međutim, Abdulah je odbio da prizna rezultate i proglasio se pobjednikom.

Gani i Abdulah su obojica imali visoke funkcije u prethodnoj vladi koja je formirana u okviru sporazuma o podjeli vlasti kojem su posredovale SAD.

Javno, mnoge ambasade i međunarodni igrači uključujući Kanadu i Ujedinjene nacije čestitali su Ganiju.

Međutim, nova politička kriza izaziva nezadovoljstvo u Avganistanu.

Ajša Kuram, studentkinja sa Univerziteta u Kabulu i predstavnica mladih u Ujedinjenim nacijama objavila je na Tviteru: „Igra prijestola: Naša zemlja je bukvalno na ivici rascjepa. Sram bilo naše vlasti jer su ugrozile novi mirovni proces. Iznevjerili ste ovu generaciju”.

Bonus video: