Islamska država pripadnicima: Izbjegavajte Evropu i redovno perite ruke

Data uputstva ekstremistima kako da se ponašaju da bi se zaustavilo širenje virusa
7882 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Ekstremistička organizacija Islamska država je usvojila pristup u kojem je bezbjednost na prvom mjestu povodom epidemije koronavirusa i savjetovala svojim pripadnicima da ne putuju u Evropu, prenio je list "Homeland Security Today".

U najnovijem izdanju "Al naba", lista ove terorističke grupe, urednici koji obično pozivaju sljedbenike da sprovode napade na Zapadu ovog puta su od njih zatražili da se "drže podalje od zemalja u kojima je izbila epidemija".

U grafici objavljenoj preko cijele strane, data su uputstva ekstremistima kako da se ponašaju da bi se zaustavilo širenje virusa. Pripadnicima ID-a se savjetuje da se "uzdaju u boga i potraže u njemu utočište od bolesti", ali takođe i da "pokriju usta kada zijevaju ili kijaju" i da redovno peru ruke.

Onima koji vjeruju da su možda zaraženi rečeno je da ne ulaze u oblasti koje su pod kontrolom ID kako bi sačuvali zdravlje ostalih i ispunili svetu "dužnost zaštite od bolesti".

Upozorenje na novi virus
Upozorenje na novi virus(Foto: Twitter)

Poput većine konvencionalnih izdanja, list "Al naba" redovno izvještava o širenju koronavirusa od početka godine, kada je objavljen prvi članak o "novom virusu koji širi smrt i užas u Kni".

Mada je u prošlim izdanjima izražena zabrinutost da bi pripadnici kineske ujgurske populacije mogli donijeti virus u oblasti koje su pod kontrolom ID, u novom izdanju urednici su pandemiju opisali kao problem koji pogađa spoljašnji svijet.

Do sada nekoliko slučajeva koronavirusa prijavljeno je u afričkim državama gdje je grupa i dalje aktivna, a usljed ratova nemoguće je utvrditi da li se virus proširio na Siriju u Jemen.

Međutim brojni slučajevi potvrđeni su u drugim državama koje ID smatra dijelom svog kalifata, uključujući Avganistan, Alžir, Egipat, Indiju, Indoneziju, Irak i Filipine.

Bonus video: