Francuska usvojila zakon o vanrednoj sanitarnoj situaciji, vlada može da privremeno ograniči građanske slobode

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 22 osobe su oboljele
12058 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Lila, Foto: BETA/AP
Detalj iz Lila, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 22.03.2020. 23:34h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. Virus se pojavio u Kini u decembru i do danas je registrovan u mnogim zemljama. U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 22 osobe su oboljele.

Način na koji se epidemija koronavirusa proširila Evropom znak je da je potreban krizni centar na nivou Evropske unije (EU), kako bi se u budućnosti borila sa sličnim krizama, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.Mišel je, gostujući na belgijskom TV kanalu VRT, poručio da je Evropa preduzela mnoge korake u cilju suzbijanja epidemije COVID19, ali da mora pokazati više solidarnosti.Kako je naveo, na evropskom nivou nedostaje jedinstvo komande.„Nadam se da ćemo to brzo uspjeti da promijenimo poslije ove krize. Razmišlja se i o stvaranju evropske jedinice civilne zaštite za kolektivno upravljanje medicinskim materijalom. Pravi evropski krizni centar doprinio bi solidarnosti”, kazao Mišel.
Mišel
Mišel autor: Twitter
Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Turskoj danas je porastao za devet, na ukupno 30, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Fahretin Koca.On je rekao da je broj zaraženih od koronavirusa u Turskoj porastao za 289, na 1.256, prenosi Rojters.“U zemlji je urađeno 20.345 testova”, kazao je Koca.
Francuski parlament je večeras usvojio zakon o uvođenju vanredne sanitarne situacije zbog pandemije koronavirusa.Vanredna sanitarna situacija trajaće dva mjeseca, a stupa na snagu čim zakon bude objavljen u Službenom glasniku, navodi Frans pres.Predlog zakona prethodno je usvojio gornji dom parlamenta, Senat.Zakon omogućava vladi da izdaje dekrete kojima se privremeno ograničavaju građanske slobode, uključujući ograničenja kretanja, okupljanja i trgovine, ali i da prisvaja neophodna dobra i usluge u borbi protiv koronavirusa, navodi Asošiejted pres.Zakon sadrži i paket ekonomskih mjera za podršku radnicima i kompanijama teško pogođenim aktuelnom krizom.Njima je takođe potvrđena ranija odluka o odlaganju drugog kruga lokalnih izbora u Francuskoj.
Prvi krug je održan 15. marta.Francuske vlasti su od 17. marta ograničile kretanje građana u cijeloj zemlji.
Izlazak iz kuće moguć je jedino radi neophodnih aktivnosti kao što su kupovina hrane i ljekova ili odlazak na posao, uz potvrdu o pravdanju kretanja.Za nepoštovanje tih mjera od danas su pooštrene novčane kazne.Zaraza koronavirusom u Francuskoj je do sada potvrđena kod 16.018 osoba, od kojih su 674 umrle. U bolnice je smješteno 7.240 osoba.
Detalj iz Lila
Detalj iz Lila autor: BETA/AP
Dramaturškinja Biljana Srbljanović objavila je danas na svojoj Fejsbuk stranici da je pozitivna na koronavirus i da trenutno čeka prijem u bolnicu.
Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar saopštio je večeras da je od novog koronavirusa preminula još jedna osoba, što je drugi smrtni slučaj od pojave virusa u toj zemlji.Prema riječima Gantara, radi se o starijoj ženi iz staračkog doma u Metlici koja je imala nekoliko hroničnih bolesti, prenosi STA.Oba preminula pacijenta bila su starosti oko 90 godina."Teško je u ovom trenutku reći da je iko preminuo jer je zaražen koronavirusom. Obe osobe su bile starosti oko 90 godina i imale su i propratne bolesti", rekao je Gantar.U Sloveniji je do sada potvrđeno 414 slučajeva oboljevanja od koronavirusa, od kojih je 55 u bolnicama, odnosno deset njih je na intenzivnoj njezi.
Ilustracija
Ilustracija autor: Shutterstock
Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH saopšteno je da je kod još jedne osobe u Konjicu potvrđeno prisustvo koronavirusa, čime je broj zaraženih u Federaciji BiH porastao na 35.
Broj zaraženih u Konjicu popeo se na 11, a u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) iznosi 17.
U Republici Srpskoj se danas broj pozitivnih na koronavirus povećao na 90, a ukupan broj zaraženih u cijeloj BiH na 125.
Na Kosovu su danas otkrivena još dva nova slučaja koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 33, od kojih je jedna osoba jutros preminula.Radi se o osobi iz sela Vrapčić u opštini Gnjilane, staroj 50 godina, i osobe iz sela Domanek u opštini Mališevo, staroj 53 godina."Do nedjelje, 22. marta 2020. godine, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta javnog zdravstva (NIJZ) testirano je ukupno 577 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, od toga ukupno je 33 slučaja pozitivnih na COVID 19", navodi se u saopštenju NIJZ.Ta labratorija saopštava da neprekidno 24 sata dnevno komunicira i nadgleda sve kontakte do sada zaraženih osoba, koje su obavezali da se samoizoluju i potraže ljekarsku pomoć ako imaju simptome. "Do danas je kontaktirano 560 osoba koje su bile u dodiru sa osobama koje su pozitivne, i pod nadzorom su", dodaje se u saopštenju.
Ilustracija
Ilustracija autor: Shutterstock
Broj preminulih od koronavirusa u Holandiji porastao je danas sa 43 na 179, saopštile su zdravstvene vlasti.Navodi se da su žrtve starosti između 57 i 97 godina.Broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao je sa 573 na 4.204.
Detalj iz Amsterdama
Detalj iz Amsterdama
Francuske vlasti pooštrile su kazne za nepoštovanje karantina tako da će kazna od 135 eura iznositi 1.500 eura u slučaju da građanin ponovo prekrši mjere u roku od 15 dana, dok će za nekoliko uzastopnih prekršaja tokom mjesec dana biti izrečena kazna od 3.700 eura i do šest mjeseci zatvora, prenijeli su danas francuski mediji.Francuske vlasti su 17. marta stavile cijelu zemlju u karantin, a izlazak iz kuće je jedino moguć uz potvrdu za pravdanje kretanja.
Dokument mora da bude potpisan i sa datumom.Kretanje je u Francuskoj ograničeno na odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izlazak iz zdravstvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osjetljivim osobama ili čuvanje djece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.Ministar zdravlja Olivije Veran izjavio je danas da je prijavljen prvi smrtni slučaj od koronavirusa kod ljekara.U Francuskoj su od koronavirusa preminule 562 osobe.Oko 100.000 pripadnika snaga bezbjednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske.
Policija na ulicama Lila
Policija na ulicama Lila autor: AP
Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas da tamošnja vlada planira da produži vanredno stanje koje podrazumijeva stroge mjere za borbu protiv širenja koronavirusa.To znači da će zabrana kretanja u cijeloj zemlji trajati najmanje mjesec dana.Španija je već nedjelju dana u vanrednom stanju koje je prvobitno uvedeno na 15 dana i podrazumijeva zahtjev da građani ostanu kod kuća i zatvaranje radnji.Međutim, pošto broj smrtnih slučajeva raste, Sančez je odlučio da ne čeka, već da produži zabranu kretanja.Vlada će sjutra pitati španski parlament da produži ovu mjeru.Španija je poslije Italije najpogođenija evropska zemlja zarazom koronavirusa sa 28.572 slučajeva zaraze i 1.720 smrtnih slučajeva.
Sančez u razgovoru sa zamjenicom Karmen Kalvo
Sančez u razgovoru sa zamjenicom Karmen Kalvo autor: BETA/AP
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da su u Hrvatskoj 254 osobe zaražene koronavirusom, što je 19 potvrđenih slučajeva više nego jutros."To je značajnije povećanje broja nego jutros. Treba voditi računa o razmaku među ljudima", rekao je premijer novinarima poslije sastanka Kriznog štaba o zemljotresu i koronavirusu.
Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović istakao je nekoliko puta važnost smanjivanja socijalne interakcije bez obzira na jutrošnje potrese u Zagrebu.

On je naglasio da je "glavna borba ona protiv koronavirusa" i najavio da će se ići u još strože mjera ukoliko se građani ne budu strogo pridržavali mjera.Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se Hrvatska još nalazi u "uzlaznom dijelu epidemijske krivulje“, što je, dodao je, i očekivano.

Plenković
Plenković autor: AP
Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da je u toj zemlji registrovan prvi smrtni slučaj od korona virusa a radi se o 57-godišnjoj ženi iz Kumanova.
Papa Franjo pozvao je danas u Vatikanu sve hrišćane da se ujedine u molitvi protiv novog virusa koji ''trese čovječanstvo''.

Papa je održao nedjeljni blagoslov u svojoj privatnoj biblioteci u Apostolskoj palati. On je pozvao je sve hrišćane da se pridruže u izgovaranju molitve "Oče naš" sljedeće srijede u podne.Papa je rekao da će u petak uputiti blagoslov cijelom svijetu sa praznog Trga svetog Petra.Blagoslov '"Urbi et Orbi" označava papino obraćenje i apostolski blagoslov namijenjen gradu Rimu i cijelom svijetu i obično je rezervisan za Božić i Uskrs.Dio "Urbi et Orbi" blagoslova je oprost svih privremenih kazni zbog grijeha, kroz oprost priložen u papinom blagoslovu.Inicijativa dvostruke molitve tako globalne i ekumenske prirode vrlo je neobična i pokazuje koliki značaj Vatikan pridaje pandemiji koronavirusa.Papa je počeo da emituje svoju molitvu putem video prenosa tokom marta nakon što se Vatikan pridružio Italiji u primjeni drastičnih mjera o zabrani kretanja.

Papa Franjo
Papa Franjo autor: BETA/AP
U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupni broj danas u podne је 114, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. U prethodna 24 sata registrovana su 22 novooboljela. Do sada je jedan pacijent izliječen. U samoizolaciji je, prema podacima Ministarstva zdravlja, 3.787 građana.
Broj umrlih od koronavirusa u Iranu popeo se na 1.685, s time da je u posljednja 24 sata umrlo 129 ljudi. Ukupan broj inficiranih je 21.638.
Singapur će u potpunosti zatvoriti svoje granice u utorak, nakon što je zabiležio prva dva smrtna slučaja od posljedica koronavirusa.
Singapur je ranije zabranio ulazak državljanima iz nekoliko zemalja, a svi kojiima je bilo dozvoljeno da uđu naređeno je da se pridržavaju kućne samoizolacije od 14 dana.Državljani Singapura stanovnici i stranci sa dugoročnim radnim dozvolama mogu da se vrate samo ako rade u sektorima koji pružaju osnovne usluge kao što su zdravstvena zaštita i prevoz, ali moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji.U Singapuru koji ima skoro šest miliona stanovnika dosad su zabilježila 432 slučaja.

U Južnoj Koreji danas je prijavljeno 98 novih slučajeva koronavirusa. Od virusa je u posljednja 24 sata preminulo još dvoje ljudi, čime je broj preminulih porastao na na 104.

Ukupno je zaraženo 8.897 ljudi.

Na Kosovu je koronavirusom zaražena 31 osoba, objavio je Nacionalni institut javnog zdravlja. Prema poslednjim informacijama tokom jučerašnjeg dana otkriveno je sedam slučajeva oboljelih od kovid-19.Prema Institutu javnog zdravlja od 8. februara do 21. marta uveče, testirano je 567 uzoraka.Institut je pozvao građane Kosova da ostanu kući, jer im to može spasiti život i da zadrže odstojanje od dva metra od druge osobe.

Privremena vlada Bolivije odlučila je da cijelu zemlju stavi u karantin kako bi spriječila dalje širenje koronavirusa.

"Treba da ostanemo kod kuće 24 sata dnevno jer je to način da pobijedimo koronavirus", izjavila je predsjednica Žanin Anjes u poruci naciji i dodala da karantin stupa na snagu danas.

Samo jedna osoba iz doma će moći da ide u kupovinu u prodavnice koje će raditi do podne.

U Boliviji je registrovano 19 slučajeva infekcije.

Bonus video: